Прочитај ми чланак

ЗАБОРАВИО КАРЛОВАЦ-ВИРОВИТИЦУ: Вучић сада жели добре односе са Хрватском

0

vucic-nato-2

Премијер Србије Александар Вучић састао се данас у Мостару са хрватском председницом Колиндом Грабар Китаровић.

После кратког сусрета, новинарима су рекли да је тема разговора било унапређење односа две земље.

– Све што могу да кажем је да смо имали добар разговор о српско-хрватским односима. Верујем да ћемо добросуседске односе у будућности развијати много брже и успешније. Верујем да такву намеру има и председница Хрватске, а у име Владе Србије сада изражавам ја – рекао је Вучић.

 
 

Грабар Китаровић је изјавила после сусрета са српским премијером да она и Вучић нису разгоаварали о преговорима Србије о приступању ЕУ.

– То је био пријатељски, државнички разговор о одговорности руководстава две земље за односе у региону и стабилност и сигурност – рекла је Грабар Китаровић.

Она је додала да су Србија и Хрватска протекле године имале тешкоће које треба премостити, а које су се појавиле због реторике током избора у обе државе.

– Због добросуседских односа и добробити свих грађана морамо те изазове премостити – нагласила је.

Хрватска председница је оценила да је, ипак, у последњих 20 година у Југоситочној Европи начињен напредак.

– Нису односи између Србије и Хрватске напети, него смо прошли кроз период реторике сучељавања (сукобљавања). Морамо да обезбедимо добар живот не само за већинско становништво у својим земљама него и за мањине, да и они буду сигурни и равноправни као сви грађани. Надам се да ће наши разговори наставити крајем маја разговоре у Сарајеву на регионалном састанку Брдо процеса – изјавила је она.У Мостару је данас одржан 19. Међународни сајам привреде „Мостар 2016“ којем је, поред других државника из региона, присуствовоао и премијер Србије Александар Вучић.

 

Блиц