Прочитај ми чланак

За Србе аутономија као за Албанце

0

“Једино решење које је прихватљиво за Србе на северу Косова јесте онолики степен аутономије колико Албанци добију у односу на Републику Србију, толики степен аутомомије ми захтевамо за север Косова”, рекао је Пантић за митровачко „Јединство“.

Пантић је рекао да онолико самосталности колико Албанци имају у односу на Београд толико самосталности траже и Срби са севера Косова у односу на Приштину.

Пантић је истакао да би суштина платформе на којој ради државни врх у Београду требало да буде Устав по којем је Косово саставни део Републике Србије.

“Требало би инсистирати на остваривању одредби из Резолуције 1244, да УНМИК има извршну власт на простору Косова и Метохије, на повратку расељених, на повратку узурпиране имовине”, рекао је Пантић.

Он је додао да би требало, такође, инсистирати на повратку одређеног особља Владе Србије на простор Покрајине, како је предвиђено Резолуцијом 1244, и јачати, а никако гасити српске институције на Космету које су, како је рекао, брана косовској независности.

По оцени Пантића, који је и функционер Српске напредне странке, било би веома пожељно да се, осим техничких разговора, води разговор и о статусу Покрајине.

“Међутим, бојим се да ће Албанци, уколико се заиста оствари пуна примена споразума о управљању административним прелазима, једноставно одустати од свих даљих разговора”, рекао је он.

Пантић наглашава да је мишљења да би се успостављањем контроле над административним прелазима остварила пуна независност Косова, чему ће подршку дати део међународне заједнице који ту независност подржава.

“То је једна замка коју би наша Влада морала да избегне.Ја сам сигуран да ће Влада Србије водити рачуна о томе и да ће договор о имплементацији Споразума о интегрисаном управљању прелазима и заједничкој контроли административне линије бити такав да на прелазима извршну улогу има Еулекс, а никако институције из Приштине”, рекао је Пантић.

Решење за Косово и Метохију се може наћи искључиво у оквиру Резолуције 1244 која предвиђа суштинску аутономију за косовске Албанце без могућности признања Косова и Метохије као независне државе, без места у УН и другим организацијама у којима би Косово могло бити представљено као независна држава, закључио је Пантић.

 

(Танјуг)