Прочитај ми чланак

За сада могући нови избори на пет места у БГ: Нестали докази о примедбама

0

Зоран Алимпић, члан Градске изборне комисије испред листе Уједињени за победу Београда, каже да је Градска изборна комисија јуче исправила 128 записника од техничких грешака, те да је остало још пет. Он наводи да претпоставља да ће тих пет бити тема данас или сутра на седници ГИК-а и да ће они бити поништени, те да ће на тим бирачким местима бити поновљено гласање.

„Шта се мења у броју мандата, знаће се када се тих 128 записника унесе у прелиминарне резултате, које је ГИК објавио без тих записника. То још увек неће бити 100 одсто зато што је остало још пет записника који не могу да се поправе чак ни тим гласањем о изменама, него ће ту вероватно бити оборени записници и доћи ће до понављања гласања“, наводи Алимпић.

Упитан какви су проблеми у преосталих пет записника који не могу да се поправе, он наводи да је вероватно реч о вишку листића у кутијама или гласању оних који нису на бирачком списку, али да не зна тачно о каквим примедбама је реч.

„Не знамо тачне какве су примедбе, не знамо ни на оних 128, јер је процедура недемократска. То опозиција не зна. Позвани смо у 23 сата на седницу, дали су нам 128 решења у којима пише само ‘број тај и тај мења се бројем тај и тај, исправља се запсиник’. Без објашњења, без извештаја статистике, који би требало да је обавезан, образложења… Дали су нам минут пре седнице и ајде сад да гласамо – ко је за, ко је против, ко је уздржан… Прегласали су нас“, објашњава Алимпић.

Он наводи да је на седници питао председника ГИК-а о којих пет преосталих бирачких места се ради, колико гласача има на тим местима, али да информацију о томе нису добили.

„Они нама нису дали да видимо примедбе које су чланови бирачких одбора писали уз записник. Примедба се уписује на посебном папиру и постаје саставни део записника. Записници су скенирани, стављени на сајт РИК-а, али не и примедбе. Од 128 смо добили девет, а 119 нема. Нестало. А те примедбе су основ за приговоре. У њима пише на пример да ли је у питању бугарски воз, да ли је неко гласао без личне карте, да ли је било јавног гласања… Пошто су примедбе за 120 места нестале, докази су нестали. Нема их у џаковима, а морало би да их буде“, наводи Алимпић.

Он каже да су писмено тражили да им дозволи увид у записнике, чије су примедбе саставни део.

„Увид су нам дали. Девет примедби смо нашли, 120 нисмо“, наводи Алимпић.

За сада је могуће понављање избора на пет бирачких места, на основу грешака које је бирачки одбор направио. Међутим, Алимпић подсећа да вечерас у 20 сати истиче рок за подношење приговора, које могу да поднесе 12 листа и грађани којима је повређено бирачко право.

„Кад се сви ти приговори поднесу, онда ГИК има 72 сата да одлучи о њима. Могуће да и по тим приговорима се оборе још нека места. Чак и ако ГИК одбије приговор, може да се обрати суду и онда суд у кратком року донесе одлуку и онда он обара место. То је процедура која може да се развуче“, објашњава Алимпић.