Прочитај ми чланак

По закону опозиција би требало да има већину у новом Привременом органу Београда

0

Заменик члана Градске изборне комисије (ГИК) у Београду Зоран Алимпић каже да би, уколико не дође до конституисања Скупштине Београда, у новом Привременом органу града, коалиције "Србија против насиља" и "НАДА" требало да имају већину.

„Једино незаконитим поступањем Владе, садашњи састав Привременог органа Београда може опстати, ако у законским роковима Скупштина Београда не буде конституисана и изабран нови градоначелник“, рекао је Алимпић за лист Данас.

У Привременом органу града Београда, основаном након оставке градоначелника Александра Шапића уочи избора 17. децембра прошле године, владајуће странке имају већину – три члана, а опозиционе два.

Алимпић наводи да би, ако се гледа „чиста математика“, односно резултати избора, листа око Српске напредне странке и листа „Србија против насиља“ требало да имају по два члана Привременог органа, док би једно место, као трећепласирана, требало да добије коалиција НАДА.

Према његовим речима, ако се Скупштина града не конституише до 3. марта, Влада Србије у складу са законом треба да уведе нови привремени орган у Београду.

„Они додуше могу да кажу да стари орган наставља посао, односно да Привремени орган има исти састав. Али тај састав се односи на претходну скупштину, а у међувремену су били избори и изабрани нови одборници, а старим одборницима је истекао мандат. Привремени орган мора да одражава политички састав нове скупштине“, навео је Алимпић.

Упитан како би онда власт могла да каже да стари Привремени орган наставља рад, Алимпић је навео да може, како је рекао, „зато што они не поштују закон и раде оно што је у њиховом интересу“.

Тренутни председник Привременог органа и кандидат за градоначелника Српске напредне странке Александар Шапић изјавио је у понедељак да, уколико се нов сазив Скупштине града не конституише, на функцији остаје стари Привремени орган, као и „стари“ однос политичких снага у њему до нових избора.

„Влада Србије теоретски може да промени састав, али однос снага биће као на последњој конституисаној Скупштини у прошлом мандату“, навео је Шапић.

Да би опозиција требало да има већину у евентуалном новом Привременом органу престонице, указао је прошле недеље и политиколог Бобан Стојановић, у ауторском тексту за Н1.

„Оно што је важно, Влада у складу са ставом 6. члана 86. Закона о локалној самоуправи доноси посебно решење о именовању председника и чланова привременог органа, водећи рачуна о политичком и националном саставу распуштене скупштине. Било би занимљиво видети како би изгледао тај нови Привремени орган града Београда. Подсећам да је пред изборе из 2023. године Влада такође именовала привремени орган (ванредни избори, оставка градоначелника, распуштање скупштине града) у саставу: 2 члана СНС, по 1 члан Уједињени, Морамо и СПС. СНС и СПС су имали већину у том саставу Привременог органа што је у складу са већином у скупштини града пре тога“, подсетио је Стојановић.

При именовању новог састава Привременог органа, објаснио је он, логично је да чланови буду следећи: два из СНС-а, два из СПН-а и један из коалиције НАДА.

„Што би значило да опозиција има већину у новом Привременом органу који би водио град кроз изборе 2024. године. А чини ми се да СНС-у то ни по коју цену не би одговарало због значаја рада Привременог органа“, навео је Стојановић.

Додао је да не само да је логично, него је и, како је истакао, немогуће да Влада именује орган у коме би нпр. СНС имао два члана и додатно СПС један, односно да власт има већину у истом.

„Могли би нпр. да именују Привремени орган у коме свака од 5 изборних листи са избора 2023. године има по једног члана. То би онда значило да би ‘Ми – глас из народа’ морао да буде на страни власти да би СНС и СПС имали већину (а ако би били у привременом органу – што не би одмах направили одборничку већину и формирали власт). Суштински, не постоји акробација којом би Влада могла да именује нови Привремени орган, а да СНС и СПС имају већину у њему“, навео је Стојановић.

Стога је подвукао да је за њега, потенцијални састав новог Привременог органа (у случају да се не изаберу председник скупштине града или градоначелник) главна кочница и ограничење да се СНС одлучи да понови изборе за одборнике Скупштине града и, како је додао, подстиче их да се изабере нови/стари градоначелник, па шта год морало да се уради да се обезбеди већина.