Прочитај ми чланак

Вулин: Протести запослених у јавном сектору неће решити проблеме

0

261801_aleksandar-vulin-01-foto-z-ilic_f

Београд — Појачањем дисциплине у сопственом дворишту, Влада је одлучна да рационализује јавни сектор.

Ресорни министар Александар Вулин запосленима поручује да ће разумети евентуалне протесте али да проблем тиме неће бити решен.

„Постоје ствари које смо некритички прихватили из великог света. Један од њих је радно време од 9 до 5. Знате, у тим деловима света дан мало дуже траје и климатски услови су другачији. Географија је другачија. Ово је радно време које одговара нашем поднебљу“.

Овако министар задужен за радничка питања објашњава одлуку Владе да радно време државних служби помери на пола 8. То значи да грађани више неће морати да узимају слободан дан како би завршили неке административне обавезе, а Вулин верује да ће се државни службеници временом навићи да раније устају.

„Верујем да ће нам баш то радно време до пола 4 омогућити да проведемо мало више времена са својом породицом, да се вратимо оној институцији ручка када вам мајка скува нешто, да се вратимо оном времену да имамо мало светла, мало видела када се видимо једни са другима“, каже Вулин.

Али да би на радном месту били кориснији службеници – ранораниоци пре свега морају да промене радне навике.

„Можете ви да преспавате на послу и од пола осам. Само ћете мало метаболизам пореметити али ћете се брзо навићи. Али ако им тражите да посао заврше на време онда ће то бити квалитативни помак“, рекао је Милан Ћулибрк.

„Нисмо Грчка па да дајемо бонусе за долазак на посао али сасвим сигуран сам да ћемо радну дисциплину довести до највишег могућег нивоа“, каже Вулин.

Радно време од пола 8 односи се на запослене у министарствима и Владиним службама, Републичком јавном правобранилаштву и јавним агенцијама.

Радници нису криви за кризу и дуг

Вулин је раније данас изјавио да не сматра да су радници у јавном сектору криви за кризу у Србији, дубиозе и направљене велике дугове.

Вулин напомиње да евентуалним протестима против Владиних мера опште рационализације проблеми које имамо неће моћи да буду решени.

„Не мислим да су радници у јавном сектору криви за кризу у Србији и да су просветни и здравствени радници одговорни за ове дубиозе, оволике дугове и све проблеме које имамо. Има много кривљих, а неки од њих су и на судовима“, каже Вулин.

Истичући да се ускоро очекује примена донетих мера као и доношење нових мера рационализације, он је напоменуо да постоје одлуке које мора да донесе Влада Србије, али има и оних које у оквиру министарстава „можемо и сами да урадимо, на пример да се одрекнемо дневница или да смањимо непотребна путовања“.

Одговарајући на питање да ли се могу очекивати протести у школству, здравству или другим секторима, због примене рестриктивних мера, он је напоменуо да може да разуме евентуалне протесте запослених али је додао да се на тај начин ствари не могу решити.

Мањак у државној каси може бити надокнађен штедњом или задуживањем, сматра Вулин и наглашава да, уколико наставимо задуживање, „потрошићемо школу ове деце, потрошићемо њихово здравство“.

„Ми смо, на срећу или нажалост, дошли у време када дугови морају да се плаћају, што значи да не можемо да правимо нове“, нагласио је министар Вулин.

Понављајући да ће разумети сваки евентуални протест против нових мера, он је истакао да ћемо у наредном периоду морати много боље да се организујемо и одговорније понашамо јер „другог избора немамо“.

 

Вулин је почео рад на новој функцији посетом СОС Дечјем селу „Др Милорад Павловић“, специфичној установи за децу без родитељског старања, која успешно ради више од четири деценије и предао јој пет тона средстава за хигијену, дар новосадске компаније „Албус“.

Александар Вулин: Морамо да научимо да плаћамо порез

СРЕМСКА КАМЕНИЦА – Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин почео је рад на новој дужности посетом СОС Дечјем селу “Др Милорад Павловић” у Сремској Каменици, чијим је штићеницима предао помоћ од пет тона средстава за хигијену, дар новосадске компаније “Албус”.

После обиласка просторија и разговора са руководством Дечјег села, Вулин је изјавио да је у нашем друштву потребно више штедљивости и дисциплине, нагласивши да, између осталог, “морамо да научимо да плаћамо порез”, како бисмо овој деци и другим социјалним категоријама могли на прави начин да помогнемо.

“Једно друштво и његов успех се мери по томе колико се брине о својим најслабијима”, истакао је Вулин и додао да деца без родитељског старања морају да имају нашу највећу пажњу и пуну негу.

“Држава Србија није толико сиромашна да би ова деца упознала оскудицу и немаштину”, рекао је министар нагласивши да је држава ту да помогне колико год је могуће.

Да би та помоћ била остварена на прави начин, “морамо да будмо другачији, штедљивји дисциплинованији. Морамо да научимо да плаћамо порез”, нагласио је Вулин напоменувши да је ових дана читао у како неки “познати људи” у Србији једни другима купују скупе рођенданске поклоне, “силне мерцедесе” и друго.

“Радујем се због тога, али мораћу да замолим пореску инспекцију да провере да ли је и пореска пријава дародавца баш на нивоу тако великог поклона. Ако није, тај дародавац требало би да зна да је узео од ове деце”, казао је Вулин.

Напомињући да је поклон који је предате тој установи није финансиран из буџета, него да су радници “Албуса” одвојили део свог профита за то, министар је нагласио да би требало да буде промењен однос према дародавцима – да они који одвајају део својих прихода за социјалне потребе буду ослобођени пореза или да се на неки други начин стимулише такво друштвено одговорно понашање.

Директор Дечјег села Срђан Егић захвалио је Вулину што је свој рад на новој дужности почео баш из ове значајне установе, са 40 година дугом традицијом, нагласивши да на тај начин држава показује да схвата важност те институције.

(Б92-Танјуг)