Прочитај ми чланак

ВУЛИН: Мичел притиска Вучића; Војска Косова претња за мир и стабилност на Балкану

0

Најаву да ће се функционер Стејт департмента Вес Мичел састати у Београду и са опозицијом министар одбране Александар Вулин види као додатни притисак на председника Србије пред тешке разговоре који га очекују са Мичелом

Министар одбране Александар Вулин каже да на Косову и Метохији може да постој само једна оружана сила, а то је КФОР и за Србију је то једино могуће и једино прихватљиво.

Фото: Н.С.

Коментаришући изјаву америчког званичника Веса Мичела, који је у администрацији у Приштини пренео да САД пружају подршку формирању војске Косова, Вулин је навео да је Резолуција 1244 у том смислу више него јасна.

„На Косову и Метохији може да постоји само једна оружана сила, а она је КФОР. Докле год Савет безбедности Уједињених нација не промени своју одлуку тако ће бити, и за Србију је то једино могуће и једино прихватљиво“, рекао је Вулин.

Како каже, на КиМ не може да буде никакве војске, никакве војске Косова, и она може да буде успостављена само грубом силом. „Успостављање такве илегалне оружане формације представља претњу за мир и стабилност на читавом Балкану“, изјавио је министар Вулин данас приликом посете касарни „Бањица“ у Београду, где је присуствовао свечаном испраћају на Кипар 14. контингента ВС у мултинационалну операцију Уједињених нација.

ВУЛИН: МИЧЕЛ СУСРЕТОМ С ОПОЗИЦИЈОМ ЧИНИ ПРИТИСАК НА ВУЧИЋА

Најаву да ће се функционер Стејт департмента Вес Мичел састати у Београду и са опозицијом министар одбране Александар Вулин види као додатни притисак на председника Србије пред тешке разговоре који га очекују са Мичелом, тим пре што, како је навео, Мичел у Скопљу и Пристини, где је боравио пре Београда, није разговарао са тамошњом опозицијом.

Помоћник америчког државног секретара за Европу и Европазију Вес Мичел је допутовао у Београд, где се најпре, сутра ујутру, састаје с Вучићем, потом с премијерком, а затим и са представницима дела српске опозиције.

Вулин сматра да је то покушај да се председник Вучић изједначи са опозицијом и израз жеље да се ослаби председник Србије.

„Разумели смо ову не баш дипломатску поруку и жељу да се на председника Вучића, пред тешке разговоре који га очекују, изврши додатни притисак, тиме што ће покушати да га изједначе са онима који не могу да пређу ни цензус. Јасно је да хоће слабог Вучића – то неће дочекати“, рекао је Вулин.

Министар је додао и да током боравка у Приштини и Скопљу амерички званичник није имао „ни времена, ни жеље“, да разговара са било којим представником опозиционих партија, да у Београду жели да разговара са „свим представницима ДОС-а“, избегавајући, каже, остале представнике опозиције.