Прочитај ми чланак

Вулин: Бриселски споразум је потписан и нема промене

0

aleksandar-vulin(2)

Зубин Поток — Министар без портфеља задужен за КиМ Александар Вулин најавио је да ће у најскоријем року бити конституисане скупштине општина Зубин Поток и Лепосавић.

„Данас је требало да буде конституисано неколико општина које ће припадати Заједници српских општина. То није урађено и пристали смо да се конституисање општина помери зато што је то од нас тражила Европска унија“, рекао је Вулин новинарима у Међеђем потоку у општини Зубин Поток.

Вулин је објаснио да су представници ЕУ „замолили да се због одређених процедуралних недостатака, односно више неспоразума, него процедуралних недостатака, одложи конституисање општина Зубин Поток и Лепосавић“. 

Према његовим речима, конституисање ће бити обављено у најскоријем року и у складу са правилима о статусној неутралности. 

Вулин је оценио да ће сваки дан бити нека нова препрека како би се Заједница српских општина што теже формирала. 

„Ми то знамо и спремни смо на то. Заједница ће бити формирана, локалне власти ће бити формиране, Срби су преузели судбину у своје руке и ту судбину им више нико не можзе отети“, рекао је Вулин и позвао Србе у Покрајини да, као и увек, буду мирни, достојанствени и уз своје градоначелнике које су изабрали. 

Вулин је изразио уверење да ће сличних препрека бити још више, али да ће их Срби стрпљиво заобилазити и неће реаговати погрешно, већ мирно и сталожено. 

„Конституисаћемо све наше општине и Заједницу српских општина и увек ћемо водити рачуна о правилима, а правила су – све ово је на основу Бриселског споразума, а он је статусно неутралан“, рекао је Вулин.

Он је захвалио Србима са Косова и Метохији због добијања датума за отпочињање преговора са ЕУ, јер, како је рекао, без њих и њиховог поверења у Владу Србије, без њихове привржености Србији… тај датум не би био могућ. 

Срби на Косову и Метохији су, како је додао, водили рачуна о осам милиона Срба у Србији и урадили и ствари које их нису радовале и које су тешке и болне и то због своје државе и свих Срба. 

„Захваљујем им на томе и желим још једном да поновим да смо ми ту да будемо уз вас, јер без вас ни овог не би било, не би било датума за преговоре са ЕУ да Срби на Косову и Метохији нису чврсто стали уз своју владу“, рекао је Вулин и додао да је ово први пут након дугог низа година да су Срби били јако јединствени и једни уз друге. 

Говорећи о Бриселском споразуму, Вулин је истакао да тај документ као да све мање одговара Приштини, која сада окривљује и ЕУ, Србе и међународну заједницу. 

„Али то су ствари на које не можемо и нећемо да утичемо. Преузели смо одговорност за живот Срба на Косову и Метохији и тога ћемо се чврсто држати“, навео је Вулин и додао да Приштина својим понашањем само показује „право лице“. 

Вулин је позвао међународну заједницу да „погледа“ то лице Приштине, да добро размисли о будућим корацима и да никако не поклекне под пристисцима који ће очигледно долазити из Приштине, већ да буде неутрална, да води рачуна о томе да Србија није ниједну обавезу занемарила. 

Бриселски споразум, како је рекао, у најмању руку има две стране и оне морају да се придржавају својих обавеза. 

„Приштина бучном реториком неће моћи да промени Бриселски споразум, оно што смо договорили у Бриселу нећемо променити ни у Приштини, ни у Београду“, закључио је Вулин.

(Танјуг)