Прочитај ми чланак

Вуковар: Србима прете ако изађу на изборе

0

8487_0(Факти)
Посланик Самосталне демократске српске странке и председник заједничког већа општина Драган Црногорац изјавио је да ће Срби у Вуковару, али и други грађани тог града сутра изићи на изборе и поред „притисака ХДЗ-а и Стожера за одбрану хрватског Вуковара којима су изложени последњих седмица“.

„Наш посланички клуб је одржао конференцију за медије на којој смо упозорили на незаконитости у кампањи кандидата ХДЗ-а и активности Стожера, али ни данас нема неке промене набоље, осим што су државна, а касније и гардска комисија осудиле те поступке, али санкције још нису уследиле”, рекао је Црногорац, додавши да је с лецима и другим притисцима на Србе у граду упознато и државно тужилаштво.

Подсетимо, у други круг избора 2. јуна иду садашњи градоначелник и кандидат СДП-а Жељко Сабо који има предност из првог круга и кандидат ХДЗ-а Иван Пенава коме подршку дају и крајње десне странке и невладиних удружења која су задњих месеци била врло активна у борби против законски предвишђеног увођења ћирилице као службеног писма у град у коме живи 35 одсто Срба.

„Стожер противно уставу шири националну и верску мржњу, пре свега према Србима. То ради преко летака које дистрибуише пре одлучујућег круга избора с циљем да што већи број људи не изиђе на изборе и тако им одузме политичка права која имају по уставу, чиме су и изборе оваквом кампањом учинили у том делу противуставним”, рекао је Црногорац.

Подсетио је да се поред дељења летака, на више места по граду постављају столови и пуштају песме Марка Перковића Томсона.

Многе зову телефоном и застрашују причама да ће се преко личног идентификационог броја знати ко није гласао за ХДЗ-овог кандидата, а на Yоutube постоји и снимак девојчице од четири-пет година која говори да за њу, њеног брата и маму, за боље сутра, грађани треба да гласају за Пенаву да се одбране од ћирилице, рекао је Црногорац, истичући да се око тог видеа који се и даље врти, није огласио омбудсман за децу.

Осим тога, шеф СДСС Војислав Станимировић и градоначелник Сабо били су пре неколико дана изложени вређањима и претњама, а полиција је открила починиоце.

„И поред свега Срби у Вуковару ће изаћи на биралишта. До сада ме звало више људи, рекавши да ће изаћи и гласати за градоначелника и због кампање која се води, али и генералне због политике ХДЗ-а према Србима”, закључио је Црногорац.

Осим у Вуковару где се очекује да ће Срби да подрже кандидата СДП-а, Срби ће сутра у другом кругу одлучивати ко ће да буде начелник у шест општина са српском већином -Гвозду/Вргинмосту, Крњаку, Двору, Грачацу, Трпињи и Јагодњаку у којима су кандидати СДСС-у углавном добили највише гласова у првом кругу.