Прочитај ми чланак

ВУКОМАНОВИЋ: Николић није исхитрен, Вучић може да изгуби све

0

Исхитрен потез у вези са кандидатуром на председничким изборима учинио је Александар Вучић, а не Томислав Николић, сматра народна посланица посланичког клуба “За спас Србије – Нова Србија” Дијана Вукомановић. Она је у Новом дану телевизије Н1 оценила да ће Вучић, уколико изгуби на председничким изборима, изгубити све.

Дијана Вукомановић верује да ће, уколико се најава председничке кандидатуре Томислава Николића испостави као тачна, сигурно бити другог круга избора. Са три родоначелника Српске радикалне странке у трци – Николићем, Вучићем и Шешељом – њихово бирачко тело се ломи на три дела и тиме се јачају шансе опозиционих кандидата, сматра она.

dijana-vukomanovic-n1

Гошћа Новог дана каже и да одлука Николића да се кандидује стабилизује политичку ситуацију и враћа је у уставне оквире, јер је Вучић нарушио уобичајени протокол и први пут имамо ситуацију да се председник Владе кандује за председника државе.

“Исхитрени потез учинуо је Вучић, а не Николић… Његова кандидатура је неочекивана с обзиром да је Влада Републике Србије инаугурисана у августу. Рекла бих да је то један од најрискантнијих потеза од 2012. он највише ризикује, и сви који подржавају његову кандидатуру. У случају да не успе да победи, он губи све – и Владу, и позицију унутар СНС-а. Прерано је истрчао на терен и показује политичку незрелост”, истиче она.

Дијана Вукомановић додаје и да њена некадашња странка – Социјалистичка партија Србије – има опасност да постане жртвени јарац, јер су подржали Вучића у тренутку када се Николић још није изјаснио о кандидатуру. Истиче да је уосталом и напустила СПС јер та странка води неозбиљну политику чији се лоши резултати виде крози исхитрену подршку Вучићу.

“Урадила сам озбиљну, детаљну анализу избора 2016. где је СПС изгубила 73.000 гласова, и нисам имала ту врсту подршке да сазовем Изршни одбор и да предочим ту реалну анализу… СПС је дуготрајна и озбиљна партија, али од Деветог конгреса је партијска машинерија држана по страни… (Дачићева) одлука је била да држи партију у леру и то је довело до ове позиције каква је данас – да је Александар Вучић кандидат СПС-а који је старији и од СНС-а и од СРС-а, и по први пут нема предсендичког кандидата. Поражавајуће”, каже она.

Дијана Вукомановић подсећа и да је СПС дуплирао број гласача “кроз синергију са ДС-ом” од 2008. до 2012. године, а да је ова врста партнерства са СНС-ом “понижавајућа и поражавајућа по СПС”.

На питање зашто је онда од 2012. до 2016. била уз СПС и владајућу коалицију, и као шефица посланичког клуба социјалиста подржавала законе које је предлагала Вучићева влада, Вукомановић је рекла да би свако подржао Вучића да је спровео оно што је рекао да ће да спроведе.

“Александар Вучић је 2014. и 2016. говорио да ће да спроводе потезе који ће имати социјалдемократско усмерење, нпр јефтине станове за 380 евра по квадратном метру. Веровали смо да намерава да спроводе своја два ескпозеа у дело, али их не спроводи или је методологија спровођења тих циљева под озбиљним знаком питања. Ја му више не верујем, а верујем ни већина грађана”, каже гошћа Новог дана.

Додаје и да је као левичар подржала мере штедње 2014. године, јер је тада тај потез био оправдан и те мере су биле орочене до ове године, а Фискални савет је инсистирао да оне чак и буду ригорозније. Међутим, испоставило се, како каже, да се све уштеде које се праве на рачун грађана, преусмеравају у погрешном смеру – на финансирање јавних предузећа, партокатију, прекомерни број запослених у јавном сектору…

Јеремићев програм социјалдемократски обојен

Дијана Вукомановић је данас у посланичком клубу “За спас Србије – Нова Србија” који се у јавности често повезује са председничким кандидатом Вуком Јеремићем. Вукомановић је у Новом дану поновила да то није посланички клуб ниједног кандидата, па ни Јеремића, и да ће се клуб о председничким изборима изјашњавати тек када они буду расписани, иако она лично подржава некадашњег шефа дипломатије.

Каже да су многе тачке Јеремићевог програма у сагласју са оним за шта се годинама залгала, односно да је економски и социјални део тог програма “социјалдемократски обојен”.

Јеремић је, како каже, свестан ингеренција председника, али намерава да буде активан шеф државе и већ је најавио да ће ставити “озбиљан зна сумње” на законе који инсистирају на ригорозним мерама штедње, те да ће основати председничку канцеларију која ће бити у континуираној комуникацији са грађанима.

Када је реч о спољнополитичком делу Јеремићевог програма, Вукомановић каже да се он залаже за то да се војна неутралност Србије угради у Устав. Понавља и Јеремићеве речи да није кандидат ниједне велике силе и да би, када би САД заиста стајале иза њега, он данас био генерални секретар УН.

“(Јеремић) много не иде по Србије, није кандидат партије, прилично је аутономан и гради широку народну коалицију. Његова предност је у односу на остале кандидате, поготово Јанковића, јер се није урамио у рам једне политичке партије”, сматра Вукомановић.

Истиче и да партије данас више не нуде одговоре на проблеме реалне политике, и да су се све странке лако одрекле идеологије и позиционирале око центра где је кључна идеологија – популизам. Зато себе, како каже, не види у чланству постојећих партија, али да је реално да се прикључи Јеремићевој странци, уколико је буде оснивао.