Прочитај ми чланак

ВУКАДИНОВИЋ Влада СРБ да помогне Цркви у Црној Гори БРНАБИЋ Ви позивате на сукобе!

0

У четвртак. 26 децембра независни народни посланик, Ђорђе Вукадиновић, је поставио посланичко питање премијерки Србије, Ани Брнабић, шта ће урадити Влада Србије поводом усвајања спорног Закона о верским слободама, у Скупштини Црне Горе, којим се Српској Православној Цркви одузима имовина, у тој држави, и даје на управљање Влади Црне Горе:

„Усвајањем срамног и скандалозног Закона о верским слободама који заправо значи, по оцени свих упућених посматрача, атак на СПЦ и на слободе, верске, не само верске, него и људска права српског народа у Црној Гори. Дакле, на удару је наша црква, наши сународници и наше светиње.

У том светлу питам госпођу Брнабић, а мислим да питање важи и за председника Републике, не чини ли се да је држава Србија могла или морала учинити нешто више, нешто више од ових, како је рекао, обраћања, апела и молби? Ја овде пред собом имам ваше изјаве, и вас и господина Вучића, где ви кажете да је ситуација незахвална, ту се слажем, шта год да урадимо биће као да се мешамо у унутрашње ствари Црне Горе, морамо бити паметни и промишљени. Мислим да сам вас коректно цитирао. Господин Вучић је имао сличних речи – да се дешава у другој земљи, немам право да се мешам, али разговарао сам са Милом Ђукановићем.

Дакле, госпођо Брнабић, мислим да је сувише важна ствар да би се могло подвести под то – ми нећемо да се мешамо у туђа посла. Тим пре, као што знамо, што знамо да се у наша посла сви мешају и са разлогом и без разлога, од суседа, па и надаље, разних других светских фактора. Просто мислим да је држава Србија морала реаговати озбиљније и жешће и енергичније, барем да да пуну подршку СПЦ која се тим поводом огласила”.

На споменуте тврдње посланика Вукадиновића премијер Брнабић је, убрзо, одговорила са следећим ставовима:

„Народни посланиче, да ли сте ви можда били члан ДС?

(Ђорђе Вукадиновић: Не.)

Никада? На њиховој листи? Како сте ви озбиљно, жестоко и енергично реаговали када је завршен референдум и када се отцепила Црна Гора? На који начин сте, током референдума, сачували интересе Срба у Црној Гори, српских светиња, цркава и манастира? Како је то сад увек накнадна памет за Косово и Метохију, накнадна памет за Црну Гору, па ми сад треба да реагујемо жешће и енергичније?

Молим вас, ево, заиста бих вас молила да ми кажете шта то вама значи да реагујемо жешће и енергичније, дајте ми савет, дајте ми препоруку. Шта желите Влада Републике Србије да уради? Да кренемо у рат? Шта тачно желите? Шта заступате?

Једва смо повратили земљу на ноге, једва смо запослили људе, једва смо дошли до незапослености од 9,5%, до просечних плата до краја године изнад 500 евра. Једва. Једва направили неку регионалну стабилност зато што су ови фантастични министри спољних послова и сви остали, председник Републике, Борис Тадић били такви да су нас посвађали са свима на свету и са свима у региону.

Причате данас о Црној Гори. Реците ми – како? Како жестоко и енергично? Како жестоко и енергично, а да са друге стране сачувамо радна места, да сачувамо инвеститоре?

Ево реците ми – шта је било 2006. године? Ја могу да вам гарантујем, и жао ми је данас када помислим колико једна земља плаћа и колико генерација плаћа када на изборима погрешите и изаберете људе који су неодговорни, које је баш брига за земљу, ми то данас плаћамо и плаћаће генерације иза нас, да је Александар Вучић био председник Србије 2006. године ја могу да вам гарантујем да би референдум у Црној Гори другачије прошао, да ми данас о овоме не би причали.

Шта је радила Влада и власт 2006. године? Шта је радила? Летовала, зимовала, шта је радила, јер системски ништа није урадила. Немамо ни једну реформу, немамо здравство, нисмо имали ни школство. Болнице се распадају, школе немају нормалне тоалете, да не причамо да су повезане на интернет. Шта је радила? Отишла цела Црна Гора. Оде Косово 2008. године и данас причате нама како да не будемо паметни и промишљени, него треба да будемо жестоки и енергично. Дајте, молим вас, заиста.

Ми ћемо разговарати са Црном Гором и гледаћемо како да се нађемо Српској православној цркви и Србима у Црној Гори, да будемо ту, да будемо присутни, да видимо како да исконтролишемо ситуацију и на паметан, разуман, рационалан начин да сачувамо све што Српској православној цркви тамо по закону и припада. Од тога не бежимо и то знамо да је истина.

Дакле, та имовина припада СПЦ. Овим законом или оним законом ако је та имовина била њихова 100 година, та имовина мора да буде таква и убудуће или ја не знам како ће та Црна Гора, на пример, у ЕУ. Да је другачије, зашто би ми радили реституцију? Имовина, то право је неотуђиво.

Када сте паметни, разумни и рационални ви онда разговарате са свима на тај начин, аргументима, а не хушкањем и енергичношћу. Толико од мене.”

                     ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!