Прочитај ми чланак

Вукадиновић: Космичко убрзање излазности у последња два сата…

0

Политички аналитичар и уредник Нове српске политичке мисли Ђорђе Вукадиновић изјавио је у емисији телевизије Н1 да су резултати избора важни само за кладионице и учеснике избора и ни за кога више.

“Све ово говори много о нашем политичком животу, о неповерењу у изборни процес”, казао је Вукадиновић. Он је додао да нико за сада осим СНС-а и СПС-а не зна да ли је прешао цензус. “Они немају довољно посматрача и зависе од милости РИК-а и то је жалосно”.

Он је казао и да је у питању космичко убрзање излазности у последња два сата.“То се није десило у Београду као у остатку Србије јер ту ипак има и више посматрача.”

У Београду је у 18 сати изашло 33 одсто бирача, на републичком нивоу 40,8, а то значи да ни уз убрзање космичко, свемирско, то није добацило до 40, рекао је Ђорђе Вукадиновић. Како је навео, то би значило да је око 700.000 људи који су изашли на биралишта у последња два сата.

“Бојкоташи су успели макар у томе да покажу сву комичност и нелегитимност изборног процеса. Имали смо листе које нису саме сакупљале потписе, не знају да ли су прешли цензус, јер немају контроле и посматраче, нити су потписе скупили чисто, нити су имали посматраче да кажу – оштећени смо, заиста зависе од онога што ће рећи РИК или СНС”, додао је он.

С друге стане, оцењује Вукадиновић, праведно би било да остане овако јер они који су полетели на цензус од три одсто, показало се да су се преварили и да је ово био превелик залогај за њих.

Бобан Стојановић: Ми причамо о резултату избора на којима је 10-15 листа незаконито кандидовано

„Последња два-три сата видимо неке нереалне бројеве и додатне притиске да се људи извуку. Ми причамо о резултату избора на којима је 10-15 листа незаконито кандидовано и надам се да ће се та истина утврдити, па можда дођемо до тога да је цео процес нелегалан“, сматра политиколог Бобан Стојановић.

Стојановић каже да је сада борба да ли ће бити 50 одсто плус један или мање и додаје да СНС није оставрио излазност, али да ни бојкот није спустио проценат испод 45.

„Сада ћемо месецима да тумачимо резултат, да ли је 50 одсто или није, да ли избори имају легитимитет. Нисам сигуран да је важно ко ће ући, занима ме колико је људи малтретирано да изађе и како ће бити у Параћину и Шапцу“, наводи Стојановић.

Весна Малишић: СНС је уништио политички живот у Србији, то је дијагноза ових избора

Уредница НИН-а Весна Малишић је навела да је цео изборни процес и ово што смо добили као резултат тога дијагноза стања у Србији, а то је – уништење плурализма.

„СНС је уништио политички живот у Србији, то је дијагноза ових избора“, истакла је.

Она је рекла да је интересује „шта ће се дешавати с репа“, пошто, наводи, око победе нема неизвесности.

„Око излазности можда има, биће занимљиво да видимо ко ће све ући и како ће изгледати парламент“, каже Малишић.

„Имаћемо расправу колико је изашло и долазимо на терен који је најопаснији, немамо институције које могу да посредују да сазнамо истину. Све сумње опозиција није могла да истера до краја, нити су постојале институције које то могу да изведу. Једни кажу једно, други друго и истина је релативна. То је ствар уверења, а не егзактно како би требало да буде с изборима“, каже уредница НИН-а.

Цвијетин Миливојевић: Излазност најмања од 2008. године – ни у најлуђим сновима не може 9,2 одсто у последња два сата

Политички аналитичар Цвијетин Миливојевић каже да је излазност најмања од 2008. године.

„Чак и ако се дорачуна преко 50 одсто, ни у најлуђим сновима не може 9,2 одсто у два сата, не улазим у анализу бирачког тела.. Има још већи проблем од тога да ли су листе протежиране, јер избори су расписани у неуставно време, не можете расписати изборе након истека мандата, који није продужен лекс специјалисом. Ми 18 дана немамо Скупштину, чујемо да се бивша председница Скупштина представља као председница, да се бивша пред владе представља као председница, она то није чак ни у техничком мандату“, каже Миливојевић.

Ђорђе Вукадиновић из Нове српске политичке мисли каже да када је директор Републичког завода за статистику саопштавао резултате излазности, говорећи да на Косову постоји резерва од два одсто гласова, му се чинило да тиме као да је тешио себе или Вучића.

„На Косову нема два одсто бирача и када би сви изашли, има 100.000 бирача, а гласа око 30 хиљада, тако да може да се рачуна 0,6 одсто. У изборним циклусима обично опозициони бирачи излазе поподне, када је Тадић изгубио недостајала је та лавина, они су своје истерали на биралишта до 12, ту је забележен пад а извели су све. Онда је кренуло масовно звање. Наши налази и неки других агенција су се слагали 45-47 одсто“, рекао је Вукадиновић.

Стојановић каже да му је највећи утисак што имамо овакве изборе и да је очекивао да ће, кад нема опозиције, „Вучић због међународних мисија пустити да избори буду иоле слободни“.

„Довољно је да видимо шта су људи пријављивали, колико оптужби за бугарски воз“, додаје.