Прочитај ми чланак

Вукадиновић: Коју корист имају грађани од бојкота

0

Неформална најава да би председник Србије могао да обавља „екстерну контролу“ судија и тужилаца заправо представља суштинску промену читавог политичког и правног устројства земље и увођење председничког система. То су озбиљне ствари и са тим се не игра, рекао је рекао је самостални посланик Ђорђе Вукадиновић.

„То је задирање у аутономију једне независне гране власти каква је судска и промена читавог уставно-правног система државе. Једно је причати о томе да је стање у судству лоше, што можда и није погрешно, али је друга ствар радити на промени читавог уставно-правног устројства државе „, рекао је он на конференцији за новинаре у Скупштини Србије.

Он је подсетио да сисетем у Србији није председнички , иако како је навео код нас председник у пракси одлучује о свему , већ да по Уставу парламент и Влада имају главну улогу у политичком животу .

Говорећи о сукобима унутар опозиције, Вукадиновић је рекао да власт некада може да подстакне неке латентне сукобе, али да је за стање у опозиционим редовима ипак најодговнија сама опозиција.

„Ове полемике и поделе у опозицији угрожавају и онако мали ентузијазам који постоји у опозиционој јавности. Постале су контрапродуктивне и не само да радују власти него деморалишу јасно опозиционо настројени део јавности. Без обзира на разлике, које могу бити личне, идеолошке и политичке, те разлике не смеју бити такве да предју границе пристојног и толерантног дијалога. Чак ни између власти и опозиције, а камоли унутар опозиције“, рекао је Вукадиновић и додао да се одлука о бојкоту избора Покрета слободних грађана могла и очекивати и да се и он сам слаже да услови за излазак на изборе нису добри и равноправни, али да не зна коју корист грађани имају од бојкота .

„Боље је да је опозиција усвојила заједнички став да се окрене или максималној мобилизацији на протестима или максималној мобилизацији на изборима“, рекао је Вукадиновић и додао да власт нема ништа против бојкота избора и да се из свих њихових поступака може закључити да јој он и одговара.