Прочитај ми чланак

ВУК ЈЕРЕМИЋ: О односима Савеза за Србију са ЕУ и Русијом

0

Уочи прве конференције Савеза за Србију, односно Форума чланица оснивача и оних организација које су пристале да се ангажују са Савезом за Србију, председавајуци СзС и оснивач Народне странке, Вук Јеремић, изјавио је да се СзС залаже за јединство опозиције и да су врата и даље отворена за све.

„Част ми је да од јуче председавам Савезом за Србију, велика ми је част, али и велика одговорност, јер се политичка ситуација у земљи убрзано усложњава и надам се да ће се тај тренд наставити. Ми смо од почетка позивали на јединство опозиције и уколико је било ко имао дилему да је јединствен наступ формула за успех да се у уздрма актуелни режим, мислим да сада више нема дилему. Ми на протестима који се одржавају широм Србије сви корачамо заједно, нико ни у кога не упире прстом и сви смо толерантни. То је прва ствар, први политички феномен који је пореметио монолитност актуелног режима“, изјавио је Вук Јеремић уочи првог састанка конференције Савеза за Србију.

 

„Протести улазе у нову и битно другачију фазу у којој ће бити неопходно дефинисати политичке захтеве и исцртати трајекторију куда и где желимо да стигнемо – а то су суштинске демокатске промене у земљи. Интезивирали су се разговори са појединим политичким организацијама и надам се да ћемо у наредним данима имати јасан план“ , каже Јеремић.

Јеремић је навео да у овом тренутку не жели да детаљније говори са ким све СзС преговара у овом тренутку, али је истакао да је у питању више политичких организација, појединаца и јавних личности, као и да су врата отворена за све.

Један од битнијих приоритета од фебруара, па на даље је спољнополитичко деловање Савеза за Србију. Из СзС-а најављују да улазе у фазу консултација са предствницима међународне организације.

„Прве консултације десиће се у Бриселу, где ћемо Драган Ђилас и ја имати састанке са високим европским званичницима. Врло је тешко замислити битна политичка дешавања у нашем региону а да их не ставите у неки шири контекст, а међународна заједница има новог, битног и релевантног саговорника у Србији – то је Савез за Србију“, закључио је Јеремић.

РУСИЈА

„Господин Обрадовић је био у приватној посети у Русији, када се и кратко срео са министром спољних послова Федерације Русије, Сергејем Лавровим. То није једини контакт који Савез за Србију остварује са Руском Федерацијом. Односи са Русијом се остварују на један брижљив, структуиран и испланиран начин.
Контакти са Москвом су били, и биће у будуће, пресудни односи за нашу државум јер је Русија и наш партнер у Савету безбедности УН. Зато очекујемо да ћемо убрзо имати састанке и у Москви, у времену које је пред нама”, рекао је Вук Јеремић коментаришући односе Савеза за Србију са Москвом.

                  ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!