Прочитај ми чланак

Вук Јеремић: Гласање на пролеће је директно гласање за Вучића

0

Легитимних избора у Србији више неће бити док не буде успостављен минимум нормалности. Дакле, без могућности уцењивања радним местом и сличних метода присиле, без капиларних гласова и дуплих спискова, без мафије и батинаша, и уз отварање медија за другачије мишљење…

Нисам сигуран да би СНС-у на таквим изборима победа била загарантована. Видели сте колику је буру у редовима власти изазвало само једно моје получасовно гостовање на РТС-у, које је видело више од милион људи. А замислите тек како би било након што се јавни сервис отвори за друге људе који и те како имају шта кажу о данашњој ситуацији – Александра Обрадовића, Марију Лукић, Мишу Мајића, каже у разговору за Данас Вук Јеремић, председник Народне странке и један од оснивача Савеза за Србију, одговарајући на питање како гледа на више пута поновљене тврдње српских званичника да „СЗС бојкотује изборе јер је свестан да не може да победи на њима“.

Да ли сте задовољни досадашњим током кампање бојкота избора? Шта ће бити главни циљеви СЗС-а у наредној фази те кампање?

– Укратко – да. За почетак, није било једноставно чак ни лансирати идеју о томе да се систем не може мењати ако пристајете на то да паразитирате у њему – то јест о одбијању да се учествује у Вучићевој изборној представи. Свима који су у политичком животу је јасно колико је висока цена такве одлуке. Они који бојкотују одричу се издашног финансирања из државног буџета, скупштинских плата, дневница и серије других привилегија, укључујући дипломатске и медијске. То је јако тежак пут, о којем многи у опозицији иницијално нису желели ни да разговарају. А та идеја је на крају победила, данас нико озбиљан изван режимског табора је више не доводи у питање. Јавност је добро реаговала, и сваким је даном све више пукотина у Вучићевом оклопу. Данас имамо храбре узбуњиваче, Универзитет који одбија да се повинује наређењима власти, поштене полицајце који без страха од одмазде хапсе произвођаче наркотика блиске државном врху. Наш циљ је да енергичним деловањем у месецима који долазе допринесемо да се још више људи ослободи и каже – доста ми је малтретирања, вређања, лоповлука и бараберије, нећу више да трпим, мој глас за ово неће имати. Да свима постане јасно да је гласање на пролеће директно гласање за Вучића, без обзира шта на гласачком листићу заокружили или нацртали.

Како коментаришете могућност организовања још једне рунде међустраначког дијалога о унапређењу изборних услова, уз посредовање европарламентараца, до изласка на биралишта? Могу ли нови разговори таквог формата било шта да измене?

– Спремни смо за сарадњу са свим међународним актерима којима је у интересу да се у Србији обнови демократски поредак и успостави владавина права. Европски парламентарци су показали да имају добре намере и њихови досадашњи напори су за дубоко поштовање. Од велике је важности да они наставе са својим ангажовањем, без обзира на то што опозиција дефинитивно неће учествовати у пролећној изборној фарси. Борба за нормалан живот у земљи уређеној по савременим европским стандардима и нормама, укључујући слободне изборе, ће тек тада добити на замаху.

Како оцењујете одлуку председника Србије Александра Вучића да Бадњи дан проведе на северу Црне Горе, од које је потом одустао, и протесте покренуте након усвајања Закона о слободи вероисповести у тој држави?

– Ко год је гледао Вучићево изобличено лице на конференцији за штампу када је саопштио да одустаје од те авантуре, могао је да схвати да је постојао план да се политички профитира на буђењу народа у Црној Гори, и да је он пропао. Тај план је скован у уиграном троуглу Ђукановић-Вучић-Беба Поповић, но конце им је помрсио непоткупљиви део Српске православне цркве. Да је отишао на север Црне Горе, Вучић би био извиждан и најурен, а онда би то исто кренуло да му се догађа и у Србији. Остаје да се види да ли ће му поћи за руком да од политичких странака које подржава већина српског становништва у Црној Гори направи црногорску верзију „Српске листе“ на Косову и Метохији. Надам се да неће.

Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић први је јавно „проговорио“ о афери „Јовањица“. Очекујете ли да ће тај случај добити судски епилог или ће га прекрити „вео заборава“?

– То је скандал толиких размера да га је апсолутно немогуће заташкати, а најшокантније информације још нису доспеле до јавности. На основу темељне истраге у случајевима попут „Јовањице“, у будућности ће бити размонтирана СНС хоботница у државним институцијама попут БИА. Како ће тренутно партијско руководство ове куће објаснити то што су за званичног „спонзора“ имали фирму која им је под носом гајила тоне марихуане и за то добијала државне субвенције? Или ће одговарати за неописив немар и нестручност или за саучесништво. Највероватније за оба.

Како коментаришете чињеницу да СНС и даље има висок рејтинг, судећи према истраживањима јавног мњења, упркос протестима опозиције који трају од краја 2018, те разоткривању афера попут „Крушика“?

– Већина људи у Србији и даље није чула ни за једну од тих афера јер је режимска пропаганда, нарочито на телевизијама са националном фреквенцијом, бруталнија него икад. И зато је, између осталог, бојкот благотворан – чињеница да више неће бити опозиције у институцијама се неће моћи сакрити, ни од домаће, нити од светске јавности.

Сматрате ли да је могућ наставак преговора о коначном решењу за Косово у скорије време?

– Након што се окончају фингирани избори у Србији, пред Вучића ће бити стављен споразум који омогућава такозваном Косову чланство у УН. Након осам година завлачења и заклињања странцима да је то спреман да потпише, са двотрећинском већином коју ће свакако имати у скупштини, више му неће дати простора за врдање. И зато је Вучићу срце у петама док посматра актуелна дешавања у Црној Гори – с правом.

„Комплетирање територијалне инфраструктуре“

* Какви су планови Народне странке за 2020. с обзиром да не излазите на изборе?

– Ове године планирамо да комплетирамо нашу територијалну инфраструктуру и постанемо једина опозициона странка која је успостављена у свим општинама и градовима Србије. Такође, планирамо и да се окренемо нашим младим људима – овде и у иностранству – и да њихове идеје за то како треба да у будућности изгледа и функционише наша земља надоградимо на идеолошке и програмске темеље које смо поставили приликом оснивања. Србији ће након сумрака Вучићеве корумпиране диктатуре бити потребна нова снага, нова енергија, нове идеје да би надокнадили оно што је пропуштено у претходних осам година, и ухватили прикључак са светом. Лично ћу се посветити томе да младе људе који имају жељу да томе допринесу саслушам, и помогнем им да дођу у прилику да своје идеје спроведу у дело. Мени није потребна ниједна функција у будућности, једини ми је циљ да више не буде разлога да они бесповратно одлазе из земље.