Прочитај ми чланак

Вучићу, узми нас: Дачић и Шапић празних шака на консултације

0

Представници једине две странке, које су поред СНС на изборима освојиле улазак у скупштину, на консултације са председником Србије Александром Вучићем о формирању Владе ићи ће празних шака. У понедељак ће, наиме, у Председништво поћи шеф социјалиста Ивица Дачић и лидер СПАС Александар Шапић, а судећи према изјавама из ова два табора, тамо ће са собом понети само заклетву на верност, без икаквог политичког плана и програма.

Како другачије разумети то што нико од оних функционера СПС и СПАС које смо контактирали, четири дана пред “бити или не бити” састанак, нема ни благу представу о томе шта ће предложити Вучићу у замену за место у власти. На једноставно питање редакције Нова.рс “Шта ћете у понедељак понудити Вучићу, али и затражити од њега”, ћутањем су одговорили шеф социјалиста Ивица Дачић, министар енергетике и потпредседник ГО СПС Александар Антић, као и министарка без портфеља и потпредседница странке Славица Ђукић Дејановић. Ништа боље није реаговао ни Александар Шапић.

Штурим одговором огласио се председник Извршног одбора СПС Владан Заграђанин:
“Нисмо о томе причали, за викенд ћемо о томе разговарати, разговор је тек у понедељак”.

Посланик и почасни председник социјалиста Милутин Мркоњић био је више расположен за разговор, али је индиректно потврдио да се пред Вучића иде без јасног програма.

” Нисмо о томе причали у странци, то ће председници партија да се договоре на састанку. Вероватно ће прво разговарати о томе колико су наши министри у претходној Влади били успешни. Очекујем да ће се наша коалиција наставити. Оно што је била успешна сарадња осам година не треба прекидати, без обзира на ове догађаје претходних дана”, рекао је Мркоњић алудирајући на аферу са учешћем социјалиста на протестима против власти, које су претходних дана жестоко затресли владајућу коалицију.

На питање шта социјалисти могу да понуде председнику Србије, Мркоњић каже да је то пре свега социјална правда, а затим стручност и искуство.

“Наш је рејон социјална правда, ми знамо где су проблеми и како да их држимо под контролом. Није само Београд Србија, а социјалисти то најбоље знају. Без социјалиста нема Владе, јер је 60 до 70 одсто становништва и даље задојено идејом социјализма, а те идеје ми бранимо. Поред тога, имамо стручан и искусан кадар, некад младост није довољна да би се на прави начин водио неки сектор”, оценио је Мркоњић.

Александар Шапић ће, такође, у понедељак на Андрићев венац без конкретног плана, идеје и препоруке за учешће у власти. О томе шта ће понудити Вучићу, Шапић је за Нова.рс кратко рекао:
“Шта сам рекао о томе пре 10 дана стоји и данас, безвезе је да сто пута понављам исто”.

А пре 10 дана практично је потврдио да његов евентуални улазак у Владу зависи искључиво од Вучићеве воље, а не од онога што он може да понуди.
“Нож и погача су код СНС и Вучића, а њима нико не треба да формирају Владу. Било би арогантно да ја са четири одсто причам њима шта треба да раде, са друге стране никад нисам затварао врата разговорима ни са ким, па ни СНС-у уколико буде заинтерсованости са њихове стране”, рекао је тада Шапић.

Извршни директор Цесида Бојан Клачар каже да су могућа два епилога.

“Не треба пренаглити са закључцима. Јасно је да проблеми између СНС и СПС постоје, али постоје и одређени фактори који их ипак зближавају, због чега не треба одбацити могућност да се опет формира коалиција. То би напредњацима могло да погодује како би се одговорност за нарочито кризни период по питању Косова, здравства и економије поделила”, рекао је Клачар за “Блиц”.

Друга Вучићева стратегија, оцењује он, могла би да буде везана за жељу СНС да има плурализам у парламенту, па би СПС, као и СПАС, могли да оставе као опозицију.