Прочитај ми чланак

ВУЧИЋУ СЕ ЖУРИ НА ИЗБОРЕ пре него што буде донето решење за Косово!

0

Избора, ванредних или редовних, готово извесно ће бити пре коначног решења косовског проблема.

То за Данас коментарише Бојан Клачар, истраживач ЦеСИД-а, у одговору на питање да ли утисак о све чешћем гостовању председника Србије и Српске напредне странке на најгледанијим телевизијама, и поред уобичајно честог појављивања у тим медијима, предсказује ванредне изборе.

Саговорник Данаса истиче да Александар Вучић, метафорички речено, све време држи ногу на папучици (гасу) када је реч о „пумпању“ изборне атмосфере, односно да се његова политичка суштина и стратегија у огромном замаху исцрпљује управо на медијској свеприсутности.

– Није тајна да су телевизије са националном фреквенцијом најмоћније средство за допирање до бирачког тела. Поготово што се опозиција управо ту држи на маргинама. Приметно је, такође, да председник Србије нема идентичне говоре и поруке на свим медијима. Тако имамо један говор на Радио-телевизији Србије а неки други на Пинку или телевизији Хепи, рецимо – истиче Клачар за наш лист.

Он, међутим, оцењује да није забележен пад рејтинг да би се Вучић окренуо одлуци да распише изборе пре неког значајнијег обарања.

– Најновија истраживања говоре да је рејтинг Александра Вучића више од 50 одсто… Дакле, ту нема новина значајних. Оно што јесте новина то је пад рејтинга његове странке – Српске напредне странке. Али, и ту се бележи специфичност, јер околности које су одредиле тај пад би неке друге странке спустиле и за десет процентних поена, а СНС су уздрмале за пар процената, готово незнатно. Реч је о погибији радника на грађевини, несрећи у клисури, и, разуме се, косовском чвору – сматра истраживач ЦеСИД-а.

То је Вучић приметио да је са бирачима почео да „комуницира неке друге теме“ како би са ових несрећнијих скренуо пажњу.

– Тако су убрзо потом уследиле посете Пекингу и Москви, а за онај други део бирачког тела – смена начелника генералштаба ЛЈубише Диковића. Дакле, Вучић телевизије користи да контролише политичку агенду. Водиће рачуна шта говоре истраживања јавног мњења о Косову, па ће на том основу градити и своје позиције. Али, извесно је да ће пре коначног решења изаћи на изборе, никако после – закључује Бојан Клачар за Данас.

Владимир Пејић из агенције Фактор плус, такође, сматра да ће избора бити пре коначног решења косовског питања, али у изјави за Данас предвиђа да тог решења неће бити пре 2020. године, односно до рока за редовне изборе.

– Учесталији од учесталих наступа у медијима не говори у прилог томе да ће бити ванредних избора. Свемедијска присутност је једноставно Вучићев стил. За разлику, рецимо, од Слободана Милошевића, који је то радио веома ретко, па су његови наступи били спектакл, преко Бориса Тадића, који се по интензитету медијског појављивања налазио негде између Милошевића и Вучића – истиче Пејић за наш лист.

Он закључује да се већ од Нове године улази у период – годину дана пре редовних парламентарних избора – што је, како опет каже, у вучићевском стилу, да годину дана пре избора улети у кампању и ради на победи 2020. године.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!