Прочитај ми чланак

Вучићу окренули леђа савезници из ЕУ, гласају за резолуцију о Србији

0

Европска народна пратија, чији је придружени члан Српска напредна странка, гласаће данас за резолуцију о Србији, речено је порталу Нова.рс.

Извори нашег портала из ЕП наводе да су и представници ове коалиције, која је уједно и најбројнија, прихватили предлог резолуције и потврдили да ће гласати за њено усвајање.

Како наводе наши саговорници, оваква одлука представља сигнал шефу српске државе Александру Вучићу да се ситуација у Европском парламенту мења и да све мањи утицај на одлуке имају Демохришћани, партија некадашње канцеларке Ангеле Меркел.

Извори Нова.рс наводе да је СНС упутио захтев ЕПП( Европске народне партије) да гласа против амандмана којим се осуђују везе хулигана и полиције, односно њихово заједничко деловање у одбрани мурала Ратка Младића. Међутим најбројнија коалиција у ЕП је одбила да изађе у сусрет владајућој странци у Србији.

Подсетимо, на дневном реду седнице Европског парламента данас је и предлог резолуције о Србији у којој се посебан акценат ставља на принудни рад запослених у кинеској фабрици Линглонг и насиљу које је виђено током еколошких недавних еколошких протеста.

Како је екслузивно објавио наш портал, заједнички предлог Резолуције у ЕП потписали су посланичке групе  (“Обновити Европу/либерали), Зелени, посланичка група S&D (социјалдемократе), представници Левица.

За разлику од претходних случајева, иза документа су овог пута стали и представници Европске народне партије.

Како је раније објавио портал European Western Balkans, један од предлагача резолуције Клемен Грошељ, посланик из редова либерала (Renew Europe/Обновимо Европу) објаснио је да она није уперена против Србије и њених грађана, већ представља упозорење српској власти.

Према његовим речима последњи догађаји у Србији су неприхватљиви за земљу кандидата за чланство у ЕУ.

“Србија се спрема за улазак у Европску унију, а хулигани су напали демонстранте, што јасно показује да Влада Србије има потешкоће у примени права као што је право на миран протест”, рекао је Грошељ.

Он је додао да власти у Србији морају обећања и да спроводе, не само да их дају на папиру, преноси портал ЕWБ.

Тонино Пицула, посланик Социјалиста и демократа (S&D) објаснио је да није често да Европски парламент има на дневном реду хитан случај кршења људских права у некој земљи кандидату за улазак у ЕУ, као и да је у Србији често примећен случај да страна улагања нису у складу са стандардима Уније.

“Кластер 4 је недавно отворен, а ипак видимо да је Влада требало да усвоји закон који би нанео штету животној средини”, нагласио је Пицула.

Мирјам Лексман из редова Европске народне партије (ЕПП) изјавила је да је изградња фабрике гума Линглонг симбол растућег утицаја Кине у регион Западног Балкана.

Како је истакла, недавни протести показују да грађани Србије брину о својој земљи и заштити животне средине. Лексман је поздравила одлуку Владе Србије да повуче два спорна закона о екоспропријацији и референдуму и позвала да се испита положај радника у Линглонгу.

Посланица из редова Зелених Виола фон Крамон изјавила је да је Србија заробљена држава са веома ниским реформским искуством, али да то није новост.

“Оно што је ново је начин на који се вијетнамски радници третирају у Србији. То је оно што ми зовемо модерним ропством, нема воде, хране и грејања. Да ли је ово слика коју ЕУ жели да пошаље свету?”, изјавила је она.

Она је споменула и недавне протесте и оценила да Влада Србије и Рио Тинто чувају прикривају од јавности ствари у вези са ископавањем литијума у Лозници.

“Грађани се с правом брину. Протести су подједнако против распрострањене корупције, нетранспарентности, не само животне средине. Уместо отварања кластера, треба да подржимо демократске, проевропске гласове у земљи”, рекла је фон Крамон.

Да је Бор у Србији уместо “пута свиле” постао “пут срама” сматра посланица Европског парламента Натали Луазо.

“Кина не експлоатише само бакар, већ и људе. За оне који истражују кинеска улагања се каже да иду против интереса земље. Али какав је интерес када радници раде за мале плате, а Хуавеи има хиљаде камера за препознавање лица у Београду”, изјавила је посланица из групе Обновимо Европу.

Према њеним речима, нема сумње да би Европске унија требало да буде присутнија у региону Западног Балкана.

Јанез Ленарчич, европски комесар за кризни менаџмент, изјавио је да поздравља отварање Кластера 4 са Србијом, али да је очигледно да још пуно тога треба да се уради у области заштите животне средине и владавине права.

“ЕУ очекује да се домаће законодавство и релевантне међународне обавезе о правима радника у потпуности примењују у Србији.

Наставићемо да пратимо истрагу у вези са ситуацијом у Линглонгу”, рекао је он.

Коментаришући еколошке протесте у Србији, Ленарчић је изјавио да је слобода окупљања основно право и да је полиција дужна да то право штити.

“Насиље над мирним демонстрантима је потпуно неприхватљиво”, изавио је Ленарчич.

Вучићева власт угрожава безбедност Европе

Посланик из Румуније Влад Георге рекао је на седници Европског парламента, током дискусије о усвајању предлога резолуције о Србији, да Европска унија не сме више да толерише лажне вести, антиевропску пропаганду, говор мржње и модерно ропство на њеним границама, већ да све то мора да третира као претњу по безбедност и просперитет грађана Европе.

“Не можемо више да игноришемо флагрантно кршење вредности које су нас окупиле, од стране наших чланова или оних који желе да постану чланови наше породице. Време приче је прошло, потребне су конкретне акције са стварним резултатима”, рекао је Георге на почетку свог излагања.

Он је истакао да лажне вести, антиевропска пропаганда, говор мржње, дискриминација, насиље, нарушавање слободе говора, штампе и кретања, угрожавање права на рад и модерно ропство доминитрају на границама Европске уније, али и унутар ње.

“Морамо се према њима односити онако како заслужују – као претњи по безбедност и просперитет европских грађана, који су нас изабрали да их заступамо овде у парламенту. Не можемо да будемо лидери на континенту и у свету тако што ћемо давати блага саопштења, која се издају у топлим канцеларијама. То не може бити одговор на поновљење, добро организоване и недозвољене нападе”, поручио је он.