Прочитај ми чланак

„Вучићу није у интересу распад БиХ“

0

vucic 350

Председник РС Милорад Додик изјавио је да су створени сви формални услови за објављивање одлуке о спровођењу референдума о раду Суда и Тужилаштва БиХ. Осим тога, додао је и да ће она бити објављена када за то дође време. С друге стране, премијер Србије Александар Вучић каже да не утиче на Додикове одлуке.

Референдум, као последња реч народа или као пут ка сукобима. Од првог – о независности, одржаног 1992. године у Босни и Херцеговини, коме су се противли становници српске националности, када су прегласани, до новог, најављеног у Републици Српској, коме се противи власт у Сарајеву.

Оснивач Хелсиншког одбора за људска права Соња Бисерко сматра да ЕУ пажљиво прати какве потезе опободом могућег референдума вуче српски премијер Александар Вучић.

– Он има интересе да заправо спречи било какво довођење Босне до критичне тачке, која би значила њен распад. То не значи да он у овој фази одустаје од Републике Српске, односно да је у прилог ревизије Дејтонског споразума, што се, у том правцу се врше одређени напори међународне заједнице – каже Соња Бисерко.

Према споразуму из Дејтона, Србија је један од гаранта тог мировног договора, који значи и постојање Републике Српске. Премијер Александар Вучић каже да је одлука о референдуму о надлежностима Суда и Тужиластва БиХ суверена одлука Републике Српске, а да он са Милорадом Додиком, председником РС, не мора о свему да се усагласи.

Како каже је истакао, више пута су о томе разговарали, а он свој став и свој суд о том питању није мењао.

– Остало је на њему и остало је суверена одлука Републике Српске. Дакле не желим никаквим притисцима да утичем на било какву одлуку, не желим да доводим односе Србије и Републике Српске у онакве односе какви су у једном тренутку били између Милошевица и Караџића, када су подизане баријере на Дрини, то се више никада неће поновити – наводи премијер Вучић.

Из Републике Српске поручују да ће одлука о референдуму ипак бити донета. Када ће то бити? Када за то дође време, каже председник РС Милорад Додик.

– Грађани имају поверење у ово што радимо и важно је што је референдум подржала Руска Федерација, али то треба објаснити и на неким другим местима – наводи Додик.

Према његовим речима, РС одлучује само да Суд не може да ради мимо Устава и Дејтонског мировног споразума.

– Нисмо против Суда и Тужилаштва БиХ који се баве питањима за која је надлежна БиХ, а не питањима из надлежности ентитета. Верујемо да ћемо успети да ово објаснимо некима, али и ако не успемо у томе, ми ћемо на референдум ићи без обзира на претње мени лично – додаје он.

Референдуму о надлежностима Суда и Тужиластва БиХ противе се Сједињене Америчке Државе, чији су званичници саопштили да такав референдум неће произвести било какве правне последице, чак и ако буде одржан.

Извор: Б92