Прочитај ми чланак

Ко од напредњака „сме“ да се супростави Вучићу и чији је потенцијал у томе највећи

0

Ситуација са СНС дисидентима биће јаснија након Скупштине странке 27. маја на којој ће се бирати ново руководство странке – мишљења је Миломир Мандић, истраживач Демостата.

Након што је Зорана Михајловић напустила Српску напредну странку незадовољна тиме што је лидер напредњака и председник Србије није поново поставио на министарску позицију, и, додуше, врло умерено и одмерено почела да износи „прљав веш“ и сведочи ономе у чему је била саучесница у протеклих десет година напредњачке власти, некако истовремено глас критике у односу на лидерство СНС стигао је и од интернационалне секретарке партије, бивше министарке за европске интеграције – Јадранке Јоксимовић као и од члана Главног одбора – Драгана Шормаза.

Фото: Јутјуб

Критика Јоксимовић односила се на указивање наводне нестручности и недоличности понашања најпре Јелене Триван, саветнице премијерке Ане Брнабић, а потом и због избора Тање Мишчевић, њене наследнице на челу Министарства за европске интеграције.

Драган Шормаз се пре саопштавања да ће се кандидовати за председника странке, након Вучићевог повлачења 27. маја на седници Главног одбора партије, у јавности изразио изјавом да председникова најава промене спољне политике, води Србију у изолацију и катастрофу.

– Поред избора председника требало би очекивати избор нових потпредседника, Председништва и Главног одбора странке, 27. маја. Након тога, бице јасније да ли ће се појавити још незадовољних напрењака. Сигурно је да ће Вучић, оснивањем најављеног народног покрета покушати да идеолошки хомогенизује свој „кеч ол“. Лично, оснивање тог покрета видим као још једно име предизборне коалиције окупљене око СНС.Тај покрет ће, на неки начин, бити промоција изборне листе СНС-а и досадашњих предизборних колационих партнера уз подшку неких нових јавних личности (интелектуалци, глумци, спортисти ) који до сада нису били на тзв. јавним списковима подршке – објашњава Миломир Мандић.

Чули смо најаве, додаје, да ће формално покрет бити основан 28. јуна на Видовдан.

– Да ли ће он имати формалне органе, статут, програм, руководство или ће само Вучић бити промовисан као неформални „народни воша“ – то за сада не знамо – каже саговорник Данаса.

Према његовим речима, Зорана Мијајловић се одлучила да напусти странку након што је остала без функције у власти, а, како назначава Мандић, није јој понуђена нова.

– Да подсетим да је она једини министар СНС-који је био у свим владама од 2012. фодине, а уз то је била и потпредседник владе и потпредседник СНС. Видећемо да ли ће покушати да оснује своју организацију или ће се ангажовати у некој опозиционој странци. Она у СНС није доживљавана као органски део странке која је настала из СРС и чије су присталице и руководство у огромној вецини националистички оријентисани и анти-ЕУ – каже саговорник Данаса.

Случај Јадранке Јоксимовић, каже, битно се разликује, „јер је она и даље члан СНС, за разлику од Зоране Михајловић њој је понудјена функција министарке коју она није прихватила.

– Она је оснивач СНС и заједно са Вуцчићем била је у СРС. Већина елемената њеног имиџа су позитивни. За њен имидз се не везују никакве афере и укупно гледајући њен потенцијал да нанесе штету СНС је већи него што је то случај са Зораном Михајловић – закључује Мандић.