Прочитај ми чланак

Вучићеве усташе ОПЕТ у име Србије осудиле Русију! Потписали ову декларацију

0

Србија се придружила у заједничкој осуди „неоправдане војне инвазије на Украјину”, на годишњем форуму 14 земаља који је одржан у словачком граду Кошице.

Представници Аустрије, Бугарске, Хрватске, Чешке, Немачке, Мађарске, Румуније, Словачке, Словеније, Босне и Херцеговине, Србије, Црне Горе, Молдавије и Украјине усвојили су заједничку декларацију у којој се наводи да је “почетком 2022. године свет био потресен илегалном, неиспровоцираном војном инвазијом на суверену и мирољубиву Украјину”, преносе данас медији земаља учесница, осим оних у Србији под контролом Вучића, који и овај „нож у леђа Русији“ покушава да сакрије од српског народа.

“Та агресија мора да стане и руске снаге морају да се повуку са међународно признате територије Украјине. Ми најснажније осуђујемо неиспровоцирану и неоправдану војну инвазију Русије на Украјину“, пише у осуђујућој декларацији.

Србија је и у мају, у склопу Јадранско-јонског форума десет земаља, такође усвојила декларацију сличног садржаја, где је споменута “неоправдана агресија Русије” започета 24. фебруара, а од тада је гласала неколико пута за ЕУ-НАТО Резолуције које осуђују Русију у Уједињеним нацијама.

Представници 14 земаља окупили су се у среду и четвртак у оквиру стратегије Европске уније за дунавски регион (иако Дунав не пролази кроз многе од тих земаља), оквира за разговор и сарадњу. Скупу је председавала Украјина, а разговарало се, између осталог, о питањима сигурности снабдевања енергентима и храном, посебно житом из Украјине.