Прочитај ми чланак

Вучићеве речи слутиле на „Мићин“ крај на челу ЕПС-а, али смењени неки други

0

Потпуни колапс, катастрофа - тако највиши државни званичници описују оно што се догодило у енергетском систему Србије. Иако је председник Србије позвао на одговорност и вршиоца дужности директора ЕПС-а, Милорад Грчић за сада је сменио четири директора тог предузећа. Сам није понудио оставку, а у Транспарентности Србија тврде да ни не може, јер му је мандат истекао пре 4,5 године.

„Где је Грчић? Не знам шта бих ти рекао, Мићо“, рекао је председник Србије Александар Вучић в.д. директору ЕПС-а.

Оно што је председник рекао Мићи на отвореној седници Владе, деловало је као да му свира крај на челу највећег јавног предузећа у Србији.

Вучић: Надам се да си ту свестан и сопствене одговорности.

Грчић: Потпуно сам свестан свега.

Вучић: Очекујем Грчићу и твоју реакцију, кад год хоћеш, данас, сутра или било који други дан.

Грчић: Јасно ми је и разумемо сам.

Разумео је МИлорад Грчич да дан касније треба да смени четири директора у ЕПС-у. Не и да сам да оставку.

„Због пропуста у раду биће смењени Дејан Јевтић, извршни директор за производњу угља, Милан Мишковић, директор производње угља у РБ „Колубара“, Саво Безмаревић, извршни директор за производњу енергије и Горан Лукић, директор производње енергије у огранку ТЕНТ“, наводи се у саопштењу ЕПС-а.

И ту се Грчићева листа, за сада, завршава. Ресорна министарка листу одговорних још прави.

„Пропуст свакако постоји и о томе мора да се након овога… Милсим да има више одговорних у том ланцу није то само директор, али свакако управа ЕПС-а у овом тренутку да“, рекла је министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић.

РТС: Јесте ли ви као ресорна министарка направили пропуст и да ли се осећате одговорно?

Михајловић: Кад се направи анализа ако је и то, никакав то проблем није.

Највећи проблем је кадирање, немају дилему у синдикату запослених на површинским коповима.

„Ја сам тог Милорада Грчић увео први пут у коп. Он је ушао, питао шта је ово, шта је ово, шта је ово. Такав је човек водио Колубару, водио ЕПС и зато смо дошли довде“, каже председник Синдиката површинских копова Драган Радојчић.

„Не могу партијски кадови да воде озбиљне фирме. Ја разумем и то да имате неки партијски кадар коме треба да се одужите. Па стави га за саветника, овде доведи човека плати га 50.000 евра месечно, ја сам увек био за то. Али нећеш имати овакву штету“, сматра председник клуба „Привредник“ Зоран Дракулић.

Осим што је партијски, Милорад Грчич је кадар који се лажно представља, тврде у Транспарентности Србија. Објашњавају да му је мандат вршиоца дужности директора, који по закону траје 12 месеци, престао још у марту 2017. Због тога Грчић не може ни да да оставку, ни да буде смењен. Влада једино може да констатује да му је мандат истекао пре четири и по године, наводе у Транспарентности.

Али Влада, директори и гувернерка, инструкције добијају са друге адресе.

Вучић: Слушај ме Бајатовићу. Направите план Атлагићу. Појачајте производњу. Синиша, ово разговарајте да будемо увек спремни да интервенишемо у сваком тренутку. Имате ли ви нешто да кажете.

Табаковић: Унпаред сагледавате догађаје, а ми Вас пратимо.

Вучић: Цицо, само ми реци.