Прочитај ми чланак

Вучићеве повишице неће моћи пензионерима да надокнаде оно што им је брутално узео

0

Пензионери су пословично најдисциплинованије бирачко тело, а према јавним наступима председника Александра Вучића, чини се и да су његова “омиљена” категорија грађана, поготово у предизборној кампањи. “Повећање пензија” су две речи, које пензионери воле да чују, а председник их врло лако изговара, где год да стигне. Ипак, чињенице говоре, да су пензионери, иако добијају навише обећања, заправо, највеће жртве владавине СНС-а.

„Какве год реформе биле, имајте у виду – пензионери ће бити последњи у чија ће права било ко смети да задире. Боље са наше грбаче да се узима, него да се дира у права пензионера”, категоричан је био Вучић у предизборној кампањи за ванредне парламентарне изборе 2014. године.

На тим изборима СНС је освојила већину, а пензионери су те исте године, са “последњег места” у чија права не сме нико да дирне, избили на прво и добили “крајцовање” пензија. Иако је смањење најављено као привремено, оно се претворило у четири дуге године.

Процењује се да је од 2014. до 2018. док је на снази био Закон о привременом смањењу пензија, оштећено око 840.000 пензионера и наследника преминулих, којима је за те четири године, од пензије узето чак 840 милиона евра.

После тих парламентарних избора 2014. Александар Вучић постао је премијер, а свој успон на државним функцијама, све до председника Србије, у великој мери градио је обраћајући се управо пензионерима.

Током пандемије, пензионери су били “баке и деке”, слао им је витамине, писма захвалности, а сада наступа са причом “никад веће пензије у историји”.

Истина је да су пензионери крајем прошле и почетком ове године добили повећање од око 20 одсто, али је у том истом периоду расла и инфлација.

Вучић је у свом најновијем обраћању јавности и за ову годину најавио двоцифрено повећање, али економсити сматрају, да сва та повећања не могу да надокнаде оно што је пезионерима узето за четири године.

“Пензионери сада могу да купе мање робе него 2012. године”

Економиста Душан Никезић, уједно и потпредседник Странке слободе и правде (ССП) за Нова.рс оцењује да су пензионери у последњих 10 година “константно у минусу”.

„Цене су расле више него пензије, па пензионери са данашњом пензијом могу да купе мање него што су могли 2012. године. Поређења ради, пензионер је у мају 2012. године за хиљаду динара могао да купи килограм јунетине, брашна и кромпира, литар уља, млека, јогурта и киселе воде, плус један путер и павлаку. Данас му за то треба 2.400 динара или 140 одсто више, а знамо да је просечна пензија у истом периоду порасла само 47 одсто“, објаснио је Никезић однос пензија и потрошачких цена на примеру из продавнице.

Он даље наводи и да је због инфлације, просечан пензионер, само у последњих 12 месеци „изгубио“ 25.000 динара, што је како каже, читава просечна пензија.

„Пензионери су на губитку и када посматрамо однос просечне пензије и просечне плате, који је 2012. године износио 56 одсто, а данас је испод 42 процента. Због тога Странка слободе и правде већ годинама захтева и да се врате незаконито одузете пензије и да се уведе правило по коме просечна пензија не сме бити нижа од 50 одсто просечне плате“, истакао је Никезић.

Према његовом мишљењу, никаква повећања пензија, не могу да надокнаде оно што су пензионери изгубили за четири године.

Он сматра да ни најновије обећање председника да ће у овој години пензионери имати двоцифрено повећање, неће у значајној мери утицати на побољшање квалитета њиховог живота, јер ће истовремено расти и инфлација.

„Најаву да ћемо крајем године имати двоцифрено повећање пензија, на жалост, видим само као потврду да ћемо и у овој години имати двоцифрену инфлацију, која у Србији наставља да дивља због нових повећања цена струје, гаса, комуналија и хране. Због тога ће куповна моћ пензионера, али и свих осталих грађана наставити да се смањује“, закључио је Никезић.