Прочитај ми чланак

Вучићева Зорана на „Данима Америке“ у Београду: Србији место уз САД

0

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је данас да би односи Србије и САД требало да буду овековечени стратешким спозумом, истакавши да смо ми пријатељи и партнери који раде заједно, и да Балкан тражи мир, стабилност и регионално повезивање које је сигурно могуће са САД као партнером.

Михајловић је на конференцији „Дани Америке у Београду“ истакла да је у 141 годину билатералних односа Србије и САД било много више „блиставих момената“ у пријатељству и партнерству од тренутака неразумевања.

Нагласила је да је Србији место на Западу, у Европској унији и стратешком партнерству са САД, и сарадњи у области културе, економије, политике, нових технологија и и борби против климатских промена.

Заменик шефа мисије у амбасади САД Џон Гинкел истакао је да је та земља посвећена подршци Србији на њеном изазовном путу у изградњи модерне, демократске и просперитетне европске државе.

Додао је да се САД надају да ће видети Србију која дели заједничке демократске вредности и живописну економију подржану разноликим и стабилним системом снабдевања енергијом.

Оценио је да је сарадња Србије и САД по питању оружаних снага „снажна и чврста“ и додао да се САД надају да ће видети Србију као „одбрамбеног партнера за стабилност у оквиру евроатлантских структура“.

Нагласио је да САД подржавају Србију на путу приступања Европској унији и поздрављају све оно што је Србија до сада учинила на том путу.

Истакао је да Србија заузима виталну улогу у одржавању стабилности и кооперације на Балкану, и додао да њена улога регионалног економског лидера показује њену посвећеност евроатланстким вредностима.

Гинкел је рекао да иницијатива Отворени Балкан обећава да ће уклонити истријске баријере и додао да има визију региона који је економски живописнији, стабаилан и миран.

То је визија коју су и Вашингтон и Београд у потпуности пригрлили, и САД се надају да ће видети како Отворени Балкан расте и укључује све земље региона, закључио је Гинкел.

Генерал-мајор Националне гарде Охаја Џон Херис истакао је да су он и начелник Генералшатаба Војске Србије Милан Мојсиловић дугогодишњи пријатељи и да гаје заједничку посвећеност да још више јачају војне односе САД и Србије.

Истакао је да постоји добра воља за јачање војне сарадње, партнерства и пријатељства две државе, и подсетио да је у четвртак на састанку с председником Србије поновио решеност САД да са Србијом изгради и ојача пријатељство и поверење.

Навео је да ће две земље у циљу јачања и продубљивања односа радити једну по једну ствар и једно по једно ангажовање.

Оснивач Конгреса српско-америчког пријатељства Владимир Маринковић нагласио је да су чланови тог конгреса уверени да САД немају бољег савезника у овом делу Европе.

Додао је да ће се Конгрес трудити да створи што више пријатеља у америчком Конгресу и Сенату.

Србија за сада нема проблема са испорукама гаса, имамо кризне планове

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, Зорана Михајловић, рекла је да Србија у овом тренутку нема проблема у испоруци гаса, али да се држава кроз пуњење складишта и кризне планове припрема за случај поремећаја у снабдевању током зиме због ситуације у Европи.

„Нико данас ко је зависан од Руске Федерације за снабдевање гасом не може бити сигуран. Прекид испоруке гаса земљама ЕУ преко Северног тока 1 није неочекиван, јер не само сада, већ и претходних месеци и последњих година Русија користи енергетске ресурсе као своје политичко оружје. Што се Србије тиче, за сада нема проблема у испорукама, нити најава да би могло бити прекида, и видимо колико је важно што смо изградили гасовод Балкански ток и што имамо могућност набавке гаса из два правца. Такође, градимо гасовод Ниш-Димитровград и идуће године моћи ћемо да гас купујемо и од других снабдевача“, рекла је Михајловић у Народној скупштини, где је говорила на конференцији Дани Америке у Београду.

Она је истакла и да не зна шта може да се деси у наредном периоду и да ли ће бити нових санкција.

„Не знамо да ли ће нека од транзитних држава одлучити да не испоручује даље гас, али ми смо као држава спремни. Попуњавамо залихе и у складишту у Банатском Двору и у Мађарској, имамо кризне планове. Али, без разумевања великих сила нема извесности. Ово мора да се заврши, иначе ће одвести свет у још већу кризу и дубље поделе и из тога је питање како ћемо изаћи“, рекла је потпредседница Владе, одговарајући на питања новинара.