Прочитај ми чланак

ВУЧИЋЕВА ИНАУГУРАЦИЈА У ЗНАКУ СРПСКЕ ТРАДИЦИЈЕ: Више од 5.000 званица…

0

Шефови држава, представници ЕУ, читаве делегације појединих земаља увеличаће 23. јуна у Палати Србија инаугурацију новоизабраног председника Србије Александра Вучића

Незванично, на овај догађај позвано је око 5.000 људи и, оно што је сигурно, присуствоваће му већина шефова држава из земаља региона.


Иако је раније било речи о томе да ће инаугурација бити у згради Председништва на Андрићевом венцу, одлучено је да буде померена у Палату Србије због великог броја званица које се очекују на овом догађају.

Инаугурација ће се једним делом дешавати на отвореном, испред Палате Србија, чиме новоизабрани председник, објашњава наш извор, жели да пошаље поруку да је отворен према народу и свету.

– Све ће бити у знаку српског наслеђа, тако да ће, рецимо, салони у Палати бити тематски, према географским областима у Србији. Један ће бити у знаку источне, а други западне Србије, затим Војводине, па Београда… – прича наш извор.

Такође, у једном делу Палате налазиће се дигиталне платформе, преко којих ће гости моћи да се информишу о Србији, а биће емитоване и слике и кратки филмови.

– Све ће бити урађено по сегментима, а сваки сегмент слаће по једну поруку председника. Примера ради, једна од порука ће бити да подржава младе таленте, па ће деца из школе за младе таленте одсвирати нешто за госте – прича наш извор.

Када је у питању храна, идеја је да се служе српски специјалитети, али и домаћа пића, попут вина.

Црвени тепих и свечани шпалир војника, као и војни оркестар такође ће бити незаобилазни део иконографије око Палате Србија. Треба очекивати и измену режима саобраћаја, пре свега када је у питању Нови Београд, а детаљи о томе ће бити познатији пред саму инаугурацију.

Један број званица већ је позван током Самита Брдо-Бриони пре десетак дана, а неки су већ и потврдили долазак. Међу њима је председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић, на чијој инаугурацији је Вучић био, додуше као премијер Србије.

Такође, међу међу званицама које су потврдиле долазак су и Филип Вујановић (председник Црне Горе) и Борут Пахор (председник Словеније), док ће из БиХ на инаугурацију долазе сва три члана Председништва Младен Иванић, Драган Човић и Бакир Изетбеговић.

Још не постоји званична потврда ко ће представљати ЕУ на овом догађају, али се спекулише да би то могао да буде комесар за проширење Јоханес Хан, који је иначе чест гост Србије.

Када је у питању ЕУ, очекује се долазак шефова држава или делегација и других земаља у окружењу, од Грчке, преко Румуније, Аустрије, до Мађарске коју ће највероватније предводити премијер Виктор Орбан, који са Вучићем негује веома добре односе.

Македонију ће, сва је прилика, представљати председник Ђорђе Иванов, а очекују се и бројни министри спољних послова.

Такође, амбасадори страних земаља у Србији биће присутни на инаугурацији, што са својим делегацијама, што самостално.

Тако ће амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин бити део специјалне делегације Русије, на чијем челу ће бити Валентина Матвијенко, председница Горњег дома парламента и блиска сарадница руског председника Владимира Путина.

НР Кина, са којом Србија из године у годину има све боље односе, такође шаље своју специјалну делегацију за ову прилику.