Прочитај ми чланак

Вучићев режим поново гласао против Русије у Уједињеним нацијама

0

Генерална скупштина Уједињених нација почела је дебату о припајању четири украјинска региона Доњецка, Луганска, Херсона и Запорожја Русији, након референдума који су одржани крајем септембра. Русија је затражила да гласање буде тајно, што је Скупштина одбила са 107 држава које су гласале "за" јавно гласање, 13 гласова је било против и 39 уздржаних. Међу 107 држава које су се изјасниле да гласање треба да буде јавно била је и Србија.

Земље су искористиле прилику и да говоре о нападима у понедељак на најмање 14 украјинских региона, укључујући главни град Кијев, у којима је погинуло 11 особа, пренео је АП. Украјински амбасадор Сергеј Кислиција рекао је да су неки од његових блиских рођака угрожени и да не могу да оду у склониште.

„Цео свет је још једном видео право лице терористичке државе која убија наш народ“, рекао је он на почетку дебате.

Русија је раније у понедељак саопштила да је гађала војне и енергетске објекте, међутим, неки од пројектила су пали на цивилна подручја. Москва је навела да узвраћа за украјински терористички напад изведен у суботу на Кримски мост, док је саветник украјинског председника Михаил Подољак оценио оптужбу за мост „превише циничном чак и за Русију“.

Фото: Принтскрин

 

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш рекао је да је шокиран због најновијих ракетних удара које је извела Русија на украјинске градове и о томе је разговарао са председником Украјине Владимиром Зеленским, рекао је портпарол УН Стефан Дижарик.

Како наводи АП, Генерална скупштина УН се окупила како би размотрила предложену резолуцију којом би се осудили референдуми и оценило да су анексије незаконите. Дипломате су рекли да ће гласање о резолуцији вероватно бити у среду или четвртак.

Резолуцијом би се од Москве захтевало да „одмах и безусловно“ одустане од анексија, позвале све земље да их не признају и инсистирало на тренутном, потпуном и безусловном повлачењу руских снага из свих украјинских међународно признатих територија.