Прочитај ми чланак

ВУЧИЋЕВ КАДАР Много буре око Хркаловићке, а оптужница празна

0

Некадашња државна секретарка Министарства унутрашњих послова (МУП) Дијана Хркаловић у петак је пуштена да се брани са слободе, након што се од 15. октобра налазила у притвору због сумње да је трговала утицајем. Против Хркаловићева је подигнута оптужница, а како сазнајемо, докази које поседује тужилаштво су практично на “климавим ногама”, те се поставља питање да ли је привођење некадашње секретарке МУП било неки вид замајавања јавности.

Против Хркаловићеве је оптужница подигнута због сумње да је утицала на бившег начелника Одељења за специјалне истражне методе Дејана Миленковића Багзија да касније достави телефонске извештаје из истраге за убиство каратисте Властимира Милошевића. Сем тога, ставља јој се на терет да је утицала на некадашњег начелника ПУ Нови Сад Милорада Шушњица да незаконито прислушкује осуђиваног криминалца Дарка Елеза. Ипак, према сазнањима листа Нова, практично докази против Хркаловићеве су на “танком леду”.

“У датим случајевима имамо ситуацију да је Дијанина реч против Миленковићеве и Шушњићеве. Сем њих двојице, њу нико не терети за трговину утицајем. Ако се говори о извештајима телефона, те анализе су на крају уредно достављене тужиоца, па је упитно да ли у поменутом случају може да се докаже њена кривица”, каже извор нашег листа и додаје:

“Такође, током истраге је испитан велики број сведока, међутим, ниједан од њих није говорио о њој. Њима су наређења издавали Миленковић и Багзи, те се сведоци уопште нису ни изјашњавали о Дијани”, каже извор.

Са друге стране, адвокати некадашње државне секретарке МУП у више наврата су истицали за медије да сведоци Хркаловићеву нису ни поменули на саслушањима, иако се она у притвору налазила због опасности од утицања на поменута лица.

Сходно томе, поставља се питање колико је вероватноћа доказивања кривице Хркаловиће у поменутим случајевима, те да ли је њено привођење на неки начин било замајавање јавности.

Оно што је извесно јесте да је Хркаловићева у МУП доводена као страначки кадар владајуће Српске напредне странке (СНС), као и да су јој, сходно томе, сва овлашћења дата.

У протеклих неколико година доводила се у везу са разним кривичним делима, али и са лицима из кримогене средине, међутим, никада за то није испитана.

Истраживачки портали су ранијих година небројано пута писали и указивали на њену повезаности с убијеним вођом навијача Александром Станковићем, званим Сале Мутави, који је својевремено био најближи сарадник Вељка Беливука.

Ипак, о тој околности Хркаловићева никада није саслушана. Такође, у време њеног мандата у МУП, у Србији је порастао број криминалних обрачуна, а степен решених случајева остао је на ниском нивоу.

Криминални обрачуни ескалирали су 2015. године – када је у криминалним ликвидацијама страдало 18 људи, показује база жртава мафије „Црна књига“. Не треба занемарити чињеницу да је априла 2014. године доведена у српску полицију.

Са друге стране, против ње је било чак неколико пријава, а које су поднели полицајци. Ипак, све до једне су одбачене.

Подсетимо, Хркаловићева је октобра ове године приведена због кривичног дела које је у судској пракси тешко доказиво, поготово када су докази на “климавим ногама”. Њој за трговину утицајем прети казна између једне и осам година затвора.