Прочитај ми чланак

Вучићев Информер: Сви избори истог дана – између 20. марта и 3. априла!

0

Председнички, парламнтарни и београдски Избори у Србији највероватније ће бити одржани истог дана, и то у пероду од 20. марта до 3. априла следеће године, како се могло чути данас на десетој рунди међустраначког дијалога којој је присуствовао и председник Србије Александар Вучић.

Овај састанак био је важан јер је својеврсна рекапитулација ранијих девет сусрета, а на основу досадашњих изјава учесника дијалога, највише се причало о заступљености у медијима али и промени у изборном процесу у току самог изборног дана.

Разговор је прошао у конструктивној атмосфери, и да је исказана воља да се изаже у сусрет захтевима опозиције.

– На основу свега што је изречено чини се да је власт, спремна на уступке око свега што се могло чути до сада, па и договора око цензуса. Било је речи да би председнички, парламентарни и београдски избори требало да буду одржани истог дана, у пероду од 20. марта до 3. априла. Дотакли смо се и тема финансирања кампање, и да је је тешко испратити трошкове уз досадашњи систем финансирања, пошто се 20 одсто планираних средстава из буџета распоређује равномерно подносиоцима проглашених изборних листа, а онда преосталих 80 осто на оне који су прешли цензус, сразмерно мандатима. Било је речи да се тај проценат помери, да више новца добију подносиоци проглашених листа – открива извор.

Било је речи, наводи саговорник, и о смањивању функционерске кампање, али и конкретним стварима који се тичу изборног дана.

– Требало би да буде одржана заједничка обука посматрача избора, а поред нотара и општински оверитељи ће моћи да овере прикупљене потписе. Саша Радуловић из покрета ДЈБ је тражио да се изједначки бирачки списак са списком МУП-а, а начелно је остало да би тако могло и да буде. Инсистирало се и да се обрати пажња на неправилности око мањинских листа – каже саговорник.

Поводом састанка огласио се и председник Скупштине Ивица Дачић, који се захвалио председнику Вучићу што се одазвао позиву и подсетио да су теме биле подељење у четири групе о којима су поново данас разменили мишљења.

– Договор је да крајем августа приступимо проналажењу решења која би подразумевали медјусобни договори и да сви буду задовољни колико је могуће- рекао је Дачић.

Он је додао да и даље стоји да договор треба да се постигне шест месеци пре избора.

– Треба да се постигне такав договор да на крају нико нема примедбе на резултате. Наставиће се пракса обављања консултација око националних и државних питања, а председник Вучић позвао представнике политичких странака на разговоре с руководом Републике Српске за два дана – најавио је Дачић.