Прочитај ми чланак

Вучић: Желимо ауто-пут Београд-Ниш-Приштина-Драч до 2020.

0

САМО убрзаним напретком можемо да стигнемо стандард земаља централне Европе, за шта ће нам бити потребне деценије, док у пристизању нордијских земаља можемо само да се потрудимо да у наредном периоду смањимо огромну разлику између њих и нас, поручио је данас премијер Србије Александар Вучић.

Фотографија преузета са Твитер налога Александар Вучић (@avucic)

Фотографија преузета са Твитер налога Александар Вучић (@avucic)

Он је после састанка с представницима Нордијске пословне алијансе рекао да се Србија данас налази пред избором:

„Србија данас бира своју будућност, у наредних 20, 30, 50 година, ком делу света и Европе жели да припада, да ли желимо да чекамо, да се ослањамо на социјалну помоћ, или ћемо својим радом да се приближимо земљама централне Европе, а да једног дана, после много година заостајања, за северноевропским земљама, ту разлику у развоју почнемо да смањујемо“, рекао је Вучић.

Како је истакао, он је за развој, што подразумева да ћемо у наредних пет-шест успети да остваримо просечну стопу раста већу од три одсто, за шта нам је, додао је, потребна подршка свих нордијских земаља, пре свега у преношењу знања, учењу радних навика.

Зато су ваши инвеститори добродошли, поручио је Вучић и додао да ће Србија у наредном периоду, у сарадњи са Нордијском пословном алијансом радити на нацрту закона о електронском пословању и електронским комуникацијама.

„Научићемо нешто о е-влади, олакшавању електронског потписа…“, рекао је Вучић.

Премијер је констатовао да се ипак мењамо јер смо после 25 година успели да у Србију доведемо Икеу, истина, како је рекао, то је наша срамота што је толико трајало, као и то што ће Лидл доћи тек 2018, а пре 20 година је био у земљама од којих смо ми некада давно били напреднији.

„Зато само убрзаним напретком можемо да се приближимо стандарду, не нордијских земаља, оне су далеко испред нас, али земљама централне Европе. Биће потребно неколико деценија, али ако будемо трчали спринт, успећемо“, закључио је Вучић.

Он је говорио на скупу „Нордијски иновативни бизнис у Србији“ који је одржан у резиденцији амбасадора Финске.

Вучић је додао да Србија није идеална земља, јер као друштво имамо много недостатака, наводећи као пример расправу у Скупштини Србије приликом избора нове владе, о томе ко је за, а ко против страних инвестиција, истичући да је мислио да је расправа о томе окончана крајем 18. века.

„Ми желимо ауто-пут Београд-Ниш-Приштина-Драч до 2020. Хоћемо да инвестирамо тамо на обали, њихове инвеститоре да видимо у нашој земљи, да имамо најбоље односе и са БиХ, са Црном Гором, са Македонијом… Са Хрватском мењамо однос нашег извоза и увоза, све више иде нама у корист, и зато нама највише одговарају добри и стабилни регионални односи и на томе ћемо радити и убудуће“, закључио је Вучић.