Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ ВС СТЕФАНОВИЋ: „Диплома“, татиних 300.000 евра и кум Папић

0

Да се нешто дешава унутар владајуће странке постало је јасно када се у јавности појавила копија докумената о нострификацији "дипломе" др Небојше Стефановића, писао је Директно још 9. јануара 2020. године.

Онима који су пажљиво пратили запала је за око чињеница да је РТС известио са прес конференције на којој су саопштени подаци да је „диплому“ издала трговачка радња из Лондона, иако у одлуци о нострификацији пише да је Megatrend International Expert Consortium Limited London  био део британског школског система.

Наравно да ова назови школа није никада била део британског образовног система, те је самим тим нострификација такве дипломе супротна закону. Већ тада се говоркало да је папир опозицији дотурила својим каналима државна безбедност, односно Братислав Гашић. Тада јавности није било познато да је уље на ватру сукоба Вучић – Стефановић долила и борба за превласт у извозу производа српске војне индустрије. Тек касније се сазнало да је и ту дошло до рата између Слободана Тешића (читај Вучића и Гашића) са једне, и компаније ГИМ иза које је стајао отац Небојше Стефановића, сада покојни Бранко Стефановић, са друге стране.

Slobodan Tešić

За Бранка Стефановића јавност је сазнала на основу писања истраживачких новинара о отимању хотела „Шумадија“. Власник хотела Његомир Килибарда је јавно више пута поновио да му је Бранко Стефановић нудио 300.000 евра да му помогне да реши проблеме које је имао са хотелом, односно да прихвати уговор по коме се хотел плаћен 2.8 милиона евра продаје за 10 пута мањи износ.

Стефановић старији је на састанак дошао носећи ранац у коме је било чак 300.000 евра! Пошто је Килибарда одбио „помоћ“, група хулигана је упала у хотел и демолирала га. Потом се појавио снимак разговора између Килибарде и Александра Папића, кума Небојше Стефановића, у коме се јасно чује како Папић нуди новац Килибарди да одустане од приче и пријаве коју је рекао да ће поднети. Бранко Стефановић је, иначе, дуго година радио као музичар, да би га на Небојшину молбу, у време када је СНС била опозиција, Бранко Радујко запослио у Телекому. Како је човек такве биографије дошао до тога да са 300.000 евра шета Београдом, до данас није објашњено.

Осим те чињенице, први пут је јавност сазнала за Александра Папића, човека који уз Небојшу Стефановића постаје озбиљан бизнисмен у Србији. Александров отац дуго је радио у Русији за браћу Карић и одатле Папић јуниор поседује одређени капитал, који је драстично увећао последњих година.

Било је више него приметно да скоро нико од страначких колега није бранио Стефановића, нити је тврдио да је његова диплома легална. Посебно је упало у очи да се Александар Вучић, који коментарише све и свашта, по овом питању није оглашавао. Ту и тамо је рекао нешто о Мегатренду, како су тамо дипломе добили и неки представници бивше власти и да је бивши председник Борис Тадић одржао предавање, али јасна подршка Небојши Стефановићу је изостала.

Недуго након афера „Шумадија“ и диплома, креће да се одмотава клупко „Крушика“, једне од највећих доказаних пљачки у коју је умешан врх власти.

Наставиће се…