Прочитај ми чланак

Вучић: Волимо Немачку, али највише волимо Србију

0

Веома волимо и поштујемо Немачку, и мислим да су сви чланови делегације били поносни на то како је Србија третирана у Немачкој. Али, извините, ми највише волимо Србију и постоје неке ствари које није лако, ни реално да спроведемо.

Али, већину ствари, уверен сам, можемо да урадимо и уверен сам да можемо да добијемо њихову подршку за датум, казао је Вучић.

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић сматра да је могуће спровести највећи део онога што се од Србије очекује у наредном периоду и добити подршку Немачке за добијање датума почетка преговора о чланству у ЕУ.

Србија никада није имала већи кредибилитет у Немачкој, рекао је Вучић, сумирајући утиске о посети Немачкој. Он је оценио да Србија има шансу и добре изгледе за добијање датума.

Постоје, како је објаснио, још неке ствари које ће Немачка инсистирати да се ураде, а неке од њих нису лаке.

„Ми представљамо Србију. Поштујемо и волимо сваку земљу, веома волимо и поштујемо Немачку, и мислим да су сви чланови делегације били поносни на то како је Србија третирана у Немачкој.

 Али, извините, ми највише волимо Србију и постоје неке ствари које није лако, ни реално да спроведемо. Али, већину ствари, уверен сам, можемо да урадимо и уверен сам да можемо да добијемо њихову подршку за датум“, казао је Вучић.

Вицепремијер је истакао да никада не даје олако оптимистичне изјаве, али да се овога пута нада да ће Србија добити датум почетка преговора, иако „неће бити крај живота“ ако га не добије.

Вучић од Немачке очекује добар сигнал, разумевање за оно што је Србија учинила у протеклих неколико месеци, али и поруку грађанима Србије да су добродошли у ЕУ.

Охрабрује га, како је објаснио, то што је делегација Србије, у којој су били и Сузана Грубјешић и Милица Делевић, добро примљена и од саговорника који раније нису желели да разговарају са колегама из Србије, и који су оценили да је Србија за кратко време напредовала више него за неколико година.

Вучић је истакао да нису сви послови који Србију очекују у наредним седмицама везани за Косово и Метохију, већ да се део односи на реформе, јер још нису завршени реформски процеси у разним секторима друштвеног живота, и да зато очекује, пре свега од Министарства правде, да одради свој део посла.

Добијање датума преговора са ЕУ је, објаснио је Вучић, пресудно за економски развој Србије у наредном периоду, јер стварање повољног политичког, економског и правног оквира охрабриће долазак неких од највећих немачких компанија, али и инвеститора из других делова света.

Економска сарадња са Немачком је, како је нагласио, од виталног националног интереса за Србију.

Вучић се у Берлину састао и са вицепремијерима Хрватске и Црне Горе, Невеном Мимицом и Игором Лукшићем, са којима је разговарао о унапређењу билатералне сарадње и односа.

Он је казао да је са Мимицом разговарао о унапређењу односа са Хрватском, иако се две државе, како је рекао, никада око неких ствари у прошлости неће моћи договорити.

Неке од тема разговора са хрватским вицепремијером биле су проналажење несталих особа и имовинска права, док је са црногорским потпредседником владе и шефом дипломатије понајвише било речи о заједничком наступу на трећим тржиштима.