Прочитај ми чланак

Вучић Весићу даје „Београдски метро“ и мења структуру предузећа

0

Након што је обелодањено да Александар Шапић бити први на листи СНС на београдским изборима, постало је јасно да у врху градске власти неће бити места за актуелног заменика градоначелника, Горана Весића. То ипак не значи да ће он остати “кратких рукава” и без позиције у престоници. Једна од функција које је оптицају, кад је у питању Весић, је место првог човека Београдског метроа.

Једна од понуда за другог човека престонице јесте преузимање водеће улоге у послу око изградње метроа у Београду, под условом да напредњаци победе у главном граду Србије.

Извори нашег дневног листа напомињу да би, у случају да СНС буде стожер и следеће градске власти, пројекат метроа наставити да се неометано спроводи, по већ уцртаним трасама и да је сасвим могуће да ће дођи до реструктуирања постојећег ЈКП “Београдски метро и воз” како би на његово чело дошао Горан Весић.

Сам Весић у више наврата је истицао да је изградња метроа најзначајнији пројекат у модерној историји Београда и јавно га је бранио од критика струке.

Саговорници подсећају да је учествовао у потписивању готово свих важних уговора који су се тицали изградње метроа, да је од свих градских челника највише упућен у сам пројекат и да је ова одлука потпуно логична.

“С обзиром на то да је он заинтересован за рад у главном граду и да је то више пута наглашавао, метро се намеће као природно решење за њега. Он би могао да испуни своји циљ и да, како говори, учествује у историјским променама у Београду”.

Подсетимо, на последњој седници Скупштине Београда, Весић је честитао одборницима на раду, уз напомену да су омогућили изградњу метроа.

“Ви сте одборници који сте својим гласом омогућили да почне да се гради метро. Ви сте одборници који сте својим одлукама омогућили да се овај град мења на боље, да се развија“, поручио им је Весић.

Најгласнији промотер метроа

Као први и “најпозванији” саговорник медија, кад је реч о пројекту изградње метроа, Весић је више пута говорио о његовом значају, износио податке о споразумима који су потписани, инвеститорима који су ангажовани, а средином јануара је управо он био тај који је саопштио идејна решења за првих шеснаест станица београдског метроа које је израдио архитектонски Студио ОБЕ из Београда.

Он је рекао да ће метро линија 1 на потезу Макиш–Миријево бити дуга око 21,1 километар, са укупно двадесет и једном станицом.

„Део трасе од станице ‘Макиш’ до станице ‘Беле воде’ планира се у отвореном ископу у дужини од око 2,15 километара, потом ће се на деоници дужине 11,2 километра од станице ‘Беле воде’ до станице ‘Панчевачки мост’ градити метро у дубоком тунелу да би се последња деоница дужине 5,7 километара од станице ‘Панчевачки мост’ до Миријева радила у отвореном ископу“, прецизирао је Весић за ТВ Пинк, а преноси Беоинфо.

Весић је објаснио да ће линија 2 београдског метроа бити на потезу Земун–Миријево укупне дужине 21,1 километар, са 23 станице.

„Француска компанија ‘Ежис’ ради на пројектовању друге линије београдског метроа као и на идејном решењу треће линије на потезу Бањица–Бежанија, дужине око 24 километра са 23 станице“, рекао је Весић и додао да ће се линије 1 и 2 укрштати на станици „Савски трг”, линије 2 и 3 на станицама „Парк Мањеж” и „Београдска арена”, а линије 1 и 3 на станици „Трг републике”.

Он је поновио да ће прва линија београдског метроа бити завршена до 2028. године, а друга линија до 2030. године.

„Изградња београдског метроа је најзначајнији инфраструктурни пројекат Београда у 21. веку и остварење сна који траје 51 годину. То је пројекат који ће омогућити много већи комфор у саобраћају и наш град увести у ред модерних светских престоница“, поручио је Весић.