Прочитај ми чланак

Вучић уверен у Немачко „да”

0

aleksandar-vucic-470-2Први потпредседник владе Александар Вучић добио је чврста уверавања из кабинета немачке канцеларке Ангеле Меркел да ће Србија у јуну добити датум за почетак преговора са ЕУ.

(РТВ)
„Вучић је у свакодневној вези са саветником Меркелове, Кристофом Хојзгеном, који га уверава да ће посланици владајуће странке ЦДУ ипак одлучити да одобре канцеларки да на Европском савету гласа за додељивање јасног датума Србији“, навео је лист.

„Вучићу је гарантовано да Немачка неће спутавати даље интеграције Србије, иако Београд није испунио све захтеве Немачке и ЕУ везано за Космет“, преноси „Блиц“.

Први саветник Меркелове за спољну политику и безбедност је у веома добрим односима са Вучићем, навео је лист, коме је неколико дипломатских извора у Београду потврдило да је Хојзген у позицији да ово обећа.

За сада званична подршка 10 држава
У седиште Европске уније у Бриселу до сада су стигли формални захтеви десет држава чланица да се Србији наредне недеље одреди тачан датум почетка преговора, сазнају Вечерње новости.

Такав захтев до сада су потписали Шведска, Чешка, Аустрија, Естонија, Финска, Данска, Пољска, Словачка, Мађарска и Португалија.

Како сазнају Новости, Италија и Шпанија недвосмислено су саопштиле да је Србија заслужила да започне преговоре у октобру, па се очекује да и те две земље потписима формално ојачају позицију Србије пред Самит ЕУ.

Није искључено да се том захтеву званично придруже још неке државе, чији су високи званичници птретходних дана изјављивали да је Србија заслужила датум.

Упркос томе, пресудан ће бити став Немачке, која за сада још не показује видљиве знаке попуштања, јер посланици Бундестага траже више доказа да се Bриселски споразум Београда и Приштине о нормализацији односа примењује на терену