Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: Срушено поверење са западним светом по питању Косова

0

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је начином на који је спроведена акција косовске полиције у северним општинама пређена границу коју Србија може да трпи али и да је тиме срушено поверење и било какав партнерски однос са западним светом по питању Косова.

„Албанци и они који их спонзоришу су срушили наше поверење. Није проблем у једном инциденту него у животима и малтретирању 28 људи и ономе што су оставили иза себе. Срушено је поверење и било какав партнерски однос са западним светом по питању Косова“, рекао је Вучић за телевизију Прва.

Говорећи о дану у којем је косовска полиција покренула акцију хапшења на северу Косова, Вучић је рекао да се прво чуо са начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем и да му је одмах издао наређење за пуну борбену готовост јединица војске.

Коментаришући тврдње представника Кфора да је званични Београд био информисан о акцији косовске полиције, Вучић је рекао да је то тачно, али да ту информацију није добио од њих.

„Рекли су да смо ми све знали. Тачно је, знали смо и обавестили јавност. А када сам питао кога су они обавестили, они су рекли да је било довољно да се читају новине… Тог јутра, међутим, било је проблема у комуникацији. Када их је Мојсиловић звао, нису се јавили. Јавили су се тек када се све завршило. Они су потврдили све што сам рекао. Нису разговарали нити ме обавестили. У новинама су сви све могли да прочитају“, рекао је он.

Говорећи о оптужбама да контролише и гуши медије, Вучић је рекао да он, за разлику од лидера Странке слободе и правде Драгана Ђиласа, нема медије, нити их је имао када је био у опозицији.

Вучић је рекао да слабије прати домаће медије, јер о њима добија кратке извештаје, а да најчешће гледа регионалне телевизије, канале Русија 24, Си-ен-ен и Скај њуз, како би добио адекватну слику о стању ствари из различитих углова.

Одговарајући на питање како је дошло до тога да му није уручен извештај Европске комисије о напретку Србије, Вучић је рекао да су „они хтели да му донесу“, али да је он имао друга посла.

„Ја обично кажем шта мислим. Не мислим да недостајемо једни другима. Прочитао сам један део, други нисам имао времена. Али разумем Ану (Брнабић)… Рекао сам јој: ‘Што си показала да си разочарана и да ти је тешко?’ Требало је да се насмеје и да каже да смо она и ја упали са тестером на РТС и уништили независност јавног сервиса“, рекао је он.

Вучић је оценио да би Србија била проглашена најдемократскијом земљом на свету да је дошло до неког помака по питању Косова, али да му се чини да се то неће ускоро догодити.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!