Прочитај ми чланак

Вучић срамно о млаћењу људи у НС: Јутрос сам сазнао да је био неки протест

0

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је тек јутрос сазнао да је био "неки протест" у Новом Саду и да претходно "није имао појма шта се збивало".

Према његовим речима, испред Скупштине није било приватно обезбеђење, већ скупштинско обезбеђење ангажовано законом, да штити ту објекат од „насилног упада“, и додао да је реакција полиције била „блага“.

„Полиција је била толико блага и толико водила рачуна да никога не повреди и само јасном мером одвравћања упозори све да насиље и дивљаштво које су већ предузимали неће бити дозвољено, ништа више“, рекао је Вучић.

Он је упитао и „шта очекујете од полиције“, објашњавајући да је то „орган који пре свега представља монопол физичке принуде у рукама државе“.

„И ту је да заштити свакога. Да оне грађане који су представници много већег броја од оних који су били испред (скупштине) заштити од њиховог насиља и обрнуто“, истакао је председник Србије.

Министарство унутрашњих послова је саопштило да припадници полиције нису вршили насиље над демонстрантима испред зграде Скупштине Војводине у којој се одржавала седница Скупштине Новог Сада.

Медији су снимили мушкарце у белим мајицама који су приводили демонстранте уз примену силе, а потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић написала је на Твитеру да су у питању припадници приватне фирме „Intersec Team“” Драгана Лекића.

Демонстранти који су протестовали против доношења новог ГУП-а сукобили су се у четвртак са полицијом и обезбеђењем испред зграде Скупштине Војводине. Они су претходно покушали да пробију заштитну ограду, која је била постављена само за ову прилику, са циљем да упадну у Скупштину.