Прочитај ми чланак

Вучић: Спремни смо да разговарамо о производњи муниције за војску Украјине

0

Србија мора да сагледа своју позицију, али је спремна да разговара са свим пријатељима, изјавио је вечерас у Тирани председник Александар Вучић, поводом предлога украјинског председника Владимира Зеленског да земље Западног Балкана производе муницију са Украјином.

После билатералног састанка са Зеленским на маргинама самита „Украјина – Југоисточна Европа“, Вучић је за РТС рекао да је Србија највећи произвођач муниције на Западном Балкану, уз удео од око 50 одсто.

„Да поставимо ствари на чистац. Значајни произвођачи муниције (на Западном Балкану) су пре свега Србија, затим Хрватска, а затим Босна и Херцеговина. Ако могу тако да кажем, 50 одсто је Србија, 30 одсто је Хрватска, 20 одсто је Босна и Херцеговина. Онда је јасно о чему се ради“, казао је Вучић.

Навео је да Србија „мора да сагледа своју позицију“ и додао да је Зеленском рекао да су резерве муниције у Србији попуњене 62 одсто.

„Издао сам наређење да се напуни до 100 одсто, то значи да морамо много да радимо у нашим фабрикама. Остаје нам да видимо како ћемо сопствену платформу да сачинимо, али спремни смо да разговарамо са свим пријатељима, иако желимо да задржимо у државном сектору оно што нам је најзначајније, уз сву сарадњу са приватницима“, казао је Вучић.