Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: Разумео сам поруку Загреба

0

Не желим да рушим односе са Хрватском, али сам разумео поруку Загреба коју је послао постављањем бившег хашког оптуженика Aнте Готовине за саветника Владе Хрватске, рекао је Премијер Србије Aлександар Вучић.

Фото: Н.С.

Фото: Н.С.

Он је приликом посете фабрике Делфи рекао новинарима у Новом Саду, да је сасвим извесно да Срби, пре свега прогнани Срби који су живели на подручју Крајине и Хрватске, не могу да буду срећни.

Вучић посетио је данас фабрику електричне и електронске опреме за путничка и комерцијална возила компаније Делфај Пакард и нагласио да је то прва велика инвестиција после 35 година у Нови Сад, од 40 милиона евра, захваљујући којој ће се запослити 2.000 људи, уз подстицај Србије 18 милиона евра.

Како преноси Фонет, Вучић је оценио да се показало да Србија може да привуче и да задржимо важне инвеститоре и захвалио се компанији која у Европи запошљава 30.000 радника те ће Србија са 3.000 у новосадској фабрици чинити 10 одсто.

Према уговору, навео је Вучић, кад се саберу подстицаји државе и града све заједно субвенција за ту инвестицују била је 18 милиона евра.

„Овде ће се производити делови за Волво и Јагуар и ова данас напуштена хала, у којој је мрак и хладно, не мени, него функционерима, ће ускоро да буде веома топло место где ће да ради 2.000 људи“, рекао је он.

Одлично сте изабрали, Србија је најбоље место, добро је да сте ове друге прескочили, овде ћете да имате и најбољу радну снагу, бићете задовољни, оценио је премијер.

Како је рекао, наставиће се привлачење страних инвеститора у Србију, иако није лако, у време кад је ЕУ са БДП тек нешто изнад нивоа рецесије.

Говорећи о реструктурирању предузећа, Вучић је навео да су највеће муке за РТБ Бор и Ресавица, а да је остало да се реши још свега 10 заштићених предузећа, више није 17.

Према његовим речима, 100 и нешто предузећа је решено у складу са договором са ММФ.

Много смо успели и ММФ то поштује, али то није довољно и реформе се морају убрзати, поручио је.

Вучић је обишао фабрику, у пратњи директора Делфија за Европу, Средњи Исток и Aфрику Винсента Пакарда, министра привреде Горана Кнежевића, председника Владе Војводине Игора Мировића и градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића.

Седиште компаније „Delphi Automotive PLC“ је у Гилингему у Великој Британији, а има производне погоне у 44 земље.