Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ РАЗОЧАРАН: ЕУ се неће одрећи свог чеда. Харадинај ће покушати да превари …

0

Београд -- Говорећи о предстојећем сусрету с косовским председником и благој реакцији ЕУ на упад РОСУ на север Косова, Вучић каже да није љут, већ разочаран.

На питање да ли се предстојећи сусрет с Хашимом Тачијем у Братислави, бити као и многи претходни – протоколаран, или ће овај пут нешто бити другачије, председник Србије је, гостујући у Јутарњем програму ТВ Прве, рекао да је с Тачијем пре десетак дана у Тирани имао жестоку расправу.

„Није питање да ли че бити конструктивно или деструктивно понашање. Наше понашање је увек конструктивно. Желимо компромис, желимо да разговарамо о решавању проблема. Али, реците ми како да разговарате ако чујете да се формира велика Албанија, да Тачи неће да формира ЗСО. На све то ЕУ је реаговала толико благо да то нико сем мене који сам лупом тражио, није приметио“, казао је Александар Вучић за ТВ Прва.

На питање да ли је љут на ЕУ, Вучић је рекао да не може да каже: „Не могу да кажем да сам љут, више сам разочаран. Више од 6 година не можемо да добијемо оно што су Албанци потписали. У политици нема шта да се љутите, то никоме не помаже, можете само да будете разочарани.“

Шта год да ја кажем о ЕУ и Косову, они ће бити на страни свог чеда, које су направили. Они неће да се одрекну онога у шта су уложили све ове године, рекао је председник. „Сви они, како ЕУ, тако и САД, знају шта је истина,, али суштина је да морамо разумети шта год он урадо против детета његови родитељи ће увек бити на страни детета, а то је случај и са Приштином. Шта год рекли против Приштине биће увек на страни свог чеда, које су родили, љубили у колевци, и које сада излази из тинејџерског периода и неће се одрећи њега шта год да уради“, навео је он.

Упитан што је насмејан Вучић је рекао да је тако расположен јер је ослобођен сваке кривице и донекле неке врсте одговорности за оно што се дешава данас на КиМ, не својом жељом и кривицом. „Колико позиција била тежа, с друге старне је лако јер идете да говорите истину, оно што сви виде и знају, али праве се да не виде и не знају“, нагласио је он додајући да мисли на Европу.

Вучић је истакао да су таксе Приштине нанеле штету не само Србији, већ целом региону, јер они који хоће да додју у нашу земљу чују да постоје „шумови“ у привреди, да нема слободе трговине. Подсетио је да је ЦЕФТА споразум потписан 2006.године, да је Приштина донела 2008.одлуку о сецесији наше територије, а да наша влада и поред тога није донела никакве мере, а они, 13 година касније, уводе мере само зато што су незадовољни гласањем у Интерполу.

Поручио је да неће пристати на понуду да Приштина повуче таксе, а да након тога Србија мора да учини неки гест. „Нећу да дозволим никада да они повуку таксе, а да после од нас траже да признамо Косово или да учинимо неки гест, то слушам од Американаца дуго и на то нећу да пристанем и рекао сам им стотину пута“, рекао је Вучић на телевизији Прва.

Он је навео да ће Рамуш Харадинај покушати данас да Ангелу Меркел превари тако што ће да јој каже да ће да формира ЗСО, у облику невладине организације, а да таксе неће ни поменути.

„То је његова бесмислена игра, зна да од тога нема ништа јер Србија неће да пристане“, рекао је Вучић и додао да то зна и Меркел. Истиче да је, ипак, Немачка признала Косово и да је Косово њихово чедо. „Поставља се питање шта ми можемо да урадимо. Ми смо сатерани у угао, немамо много простора, зато нашу позицију сматрам веома тешком, с једне стране, а са друге стране, немате ни избора, тако да немате шта да се двоумите“, рекао је Вучић.

Харадинај поручује из Берлина: Признање тзв. Косова у постојећим границама

Премијер привремених приштинских институција Рамуш Харадинај не одустаје од става да свеобухватни обавезујући споразум Београда и Приштине треба да резултира „признањем косовске независности у постојећим границама“.

Харадинај је то написао на свом профилу на Фејсбуку након разговора са немачким парламентарцима у Берлину, где се налази у једнодневној посети.

„Са немачким посланицима разговарао сам о укупном развоју ситуације у земљи и региону, о блиској сарадњи између Косова и Немачке и процесу дијалога са Србијом. Изразио сам став да је Косово за дијалог, за постизање свеобухватног споразума који треба да резултира признањем у постојећим границама“, написао је Харадинај.

Навео је и да је у разговору са посланицима Бундестага поновио да су грађани Косова једини у региону Западног Балкана који не уживају слободно кретање због визног режима и да, како је рекао, с правом очекује да Немачка допринесе позитивном развоју овог процеса.

„Улога Немачке била је и остаје моћна за унутрашњу и спољну консолидацију наше земље и тренутно смо на врхунцу билатералних односа са Немачком“, навео је Харадинај.

Иначе, Харадинај је у Берлину разговарао са члановима парламентарне групе Бундестага за Југоисточну Европу, Јосипом Јуратовићем, Незахатом Барадариј из СПД, Фридрићом Остендорфом…

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!