Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ РАЗГОВАРАО СА МЕРКЕЛОВОМ, а Еди Рама би да дође у Београд

0

vucic merkel rama

Председник Владе Србије Александар Вучић обавестио је данас немачку канцеларку Ангелу Меркел да ће Србија, без обзира на инциденте на утакмици Србија – Албанија, учинити све да очува стабилност у региону.

Вучић и Меркел разговарали су телефоном, а немачка канцеларка је, у дугом и пријатељском разговору, изразила подршку европском путу и реформама које Србија на том путу мора да спроведе.

Како је саопстено, тема разговора била је и регионална стабилност, а председник Владе Србије је рекао да ће Србија, без обзира на инциденте који су се догодили на фудбалској утакмици између репрезентације Србије и Албаније, учинити све да очува политичку и економску стабилност, како у Србији тако и у целом региону. Вучић и Меркелова сагласили су се и да је стварање доброг пословног амбијента у Србији важан услов за унапређење билатералне економске сарадње, наводи се у саопштењу.

Инцидент на фудбалској утакмици Србија-Албанија био је једна од централних тема телефонског разговора премијера Србије Александра Вучића и потпредседника САД Џозефа Бајдена. Како је објавио „Информер“, њихов разговор у среду трајао је више од пола сата и био је веома отворен.

„Одмах су разменили мишљења и утиске после инцидента на стадиону Партизана. Вучић је поновио свој став да је све изрежирано како би се згазио понос Србије, упркос његовим упозорењима ЕУ званичницима“, пише „Информер“.

Лист је додаје да је Вучић, завршивши излагање, америчком колеги отворено рекао: „Господине Бајден, сада можете да бирате између „велике Албаније“ и нормалне Србије“.

„Бајден му је на то одмах одговорио: САД свакако не подржавају „велику Албанију“. Србија има нашу пуну подршку“, пренео је саговорник „Информера“.

Владина Канцеларија за сарадњу са медијима саопштила је у среду да је Вучић разговарао са Бајденом, који је поновио да САД дају пуну подршку европском путу Србије, као и да су двојица саговорника постигла сагласност о значајном унапређењу билатералних односа.

Европска унија изразила је разочарање због прекида фудбалске утакмице између Србије и Албаније после провокације, али је похвалила професионализам српских власти у датој ситуацији, изјавила је у среду Маја Коцијанчич, портпаролка високе представнице. Она је на редовном брифингу за новинаре у Европској комисији демантовала да је ЕУ на било који начин умешана у инциденте на утакмици Србија и ддоала да у ЕУ сматрају да политиком не смеју управљати провокације на стадиону.

„Нагласавамо вазност регионалне сарадње и поздрављамо планирану посету премијера (Едија) Раме Србији“, рекла је она.

Коцијанчич је у четвртак у Бриселу поново истакла да би посета албанског премијера Едија Раме Србији била добродошла упркос инцидентима на фудбалској утакмици у Београду.

„Сматрамо да би Рамина посета Србији била добродошла у смислу наставка процеса помирења и унапређења сарадње у региону“, рекла је Коцијанчич новинарима.

Она није хтела да коментарише наводе медија да се из Брисела врши притисак на Београд и Тирану да се посета, и поред тешких речи размењених након инцидента, ипак одржи.

„Наш став је јасан: до посете треба да дође јер је то у интерсу свих и у складу са обавезама које су Србија и Албанија преузеле као земље кандидати“, рекла је Коцијанчич извештачу Тањуга.

На упорне захтеве новинара са Косова и Метохије и из Албаније да Европска комисија осуди шовинистичко скандирање српских навијача са трибина и наводно малтретирање албанске делегације, она је рекла да остаје при изјави да политици нема места на спортским трибинма и да су се српске власти током утакмице професионално понашале.

edi_rama_403

РАМА: Београд и Тирана не могу бити таоци утакмице

Премијер Албаније Еди Рама изјавио је за Си-Ен-Ен да је спреман да оде у посету Београду, да је посета раније договорена и да је на властима у Београду да ли ће га позвати. Рама је оценио да односи Београда и Тиране не могу бити таоци једне фудбалске утакмице, јер се, како је навео, ушло у фазу помирења, пренели су приштински медији.

На директно питање: „Да ли ћете ићи у Београд 22. октобра“, Рама је рекао: „Да, отићи ћу“, пренели су приштински медији.

Он је истакао да сада, како је рекао „имамо фантастичну шансу да идемо даље, а спутани смо фудбалском утакмицом“.

Према његовим речима, инцидент на утакмици био је жалостан догађај, а што је још тужније настављен је после тога на највишем политичком нивоу у Србији.

На питање новинара ЦНН-а да ли је његов рођени брат био умешан у догађај са дроном на утакмици Србија-Албанија у Београду, Рама је рекао да то не може бити ни његов брат нити било ко од 45 присутних Албанаца пристиглих на утакмицу јер, како је рекао „ми нисмо слали навијаче на утакмицу како би избегли било какав инцидент“.

„Дрон је дошао изван стадиона, како је могуће да је мој брат био умешан. Али, ми знамо како то иде са пропагандом „хладног рата“ и како то функционише са старом политиком на Балкану“, рекао је Рама. Рама је на крају закључио – „немамо другог пута, морамо да идемо даље, а не да останемо заробљени старом политиком која нас је тако дуго држала таоцима. Мислим да политика не сме да буде вођена фудбалском утакмицом“. Премијер Србије Александар Вучић изјавио је синоћ да ће током викенда одлучити да ли ће доћи до посете албанског премијера Едија Раме Београду заказане за следећу недељу.

„Да ли ће до ње уопште доћи, о томе ћу током викенда да донесем одлуку“, рекао Вучић за РТС. Он је навео да се о инциденту који се догодио на фудбалској утакмици Србија – Албанија и дрону са албанском заставом сада зна више, да се зна када су лица ушла у земљу, која лица, ко се са ким договарао.

„Плашим се да многи у земљи из које стижу веома чудне оптужбе на рачун Србије неће бити много срећни када буду видели резултате истраге“, рекао је Вучић.

ЈАЊИЋ: РАМА ЋЕ ДОЋИ У ПОСЕТУ БЕОГРАДУ, ВЕЋА ШТЕТА ОД ОТКАЗИВАЊА

Председник форума за етничке односе Душан Јањић рекао је јутрос да очекује да ће доћи до посете албанског премијера Еди Раме Београду, јер би њено отказивање донело више штете него користи за обе стране.

„Очекујем да ће посете бити, јер би отказивање било капитулација пред насиљем, идеолошким лудилом. У суштини, то је врло важна посета. Припрема се дуго, и у њу много улажу и ЕУ и САД“, рекао је Јањић за РТС.

Он је истакао да посета Раме долази у јако непријатним околностима после инцидената на утакмици Србија – Албанија и упозорио је на опрез.

„Очекујем да оба партнера спусте лопту у преговорима“, рекао је Јањић истичући да пројекат такозване „велике Албаније“ сигурно није пројекат Едија Раме, јер албански премијер на последњим избора није добио подршку засновану на тој идеји.

Такође, према његовим речима, сигурно је да и ЕУ и САД не желе никакву „велику Албанију“ на Балкану.

Јањић је рекао да је очекивао од Раме неку врсту „ограде“ од немилих догађаја до којих је дошло на утакмици, али да је он јавности послао врло јасне поруке.

Што се тиче догађаја након утакмице и паљења имовине Албанаца широм Србије, Јањић је нагласио да се на свака два дана инциденти шире као да их неко подгрева са стране.

„У том случају су видљиве две ствари – једна је да велика Албанија очито има више подршке него што то неки политичари мисле, нарочито међу младим људима, а друга ствар је да је етничка дистанца још карактеристика нашег друштва“, рекао је Јањић.

Према његовим речима, догадаји на терену планирани су на један врло смишљен начин, а главни циљ нереда на утакмици са Албанијом био је, како је оценио, да се успоре реформе земље, а да је „премијер Вучић главна мета у унутрашње политичком превирању“.

Јањић сматра да је „било озбиљних домаћих пропуста на утакмици, као и да се криза заоштрава, а да је деловање екстремизма и даље присутно и видљиво на Балкану“.

(Танјуг)