Прочитај ми чланак

Вучић против Стефановића: Ево шта ће се десити на седници за националну безбедност

0

Не очекује се отворена кулминација сукоба између Александра Вучића и Небојше Стефановића након седнице Савета за националну безбедност, већ смиривање ситуације „чистком“ нижих кадрова у СНС, тврде извори Данаса из политичких кругова.

Чак и ако дође до смене министра Небојше Стефановића, како оцењују саговорници Данаса, то разилажење би протекло мирно јер никоме није у интересу да у јавност доспеју „прислушкивани разговори“ и друге осетљиве информације.

Седница Савета за националну безбедност одложена је већ два пута у претходних недељу дана, а после најаве председника државе Александра Вучића да ће седница бити одржана у четвртак када ће саопштити „шокантне“ обавештајне информације из истраге о криминалном клану Вељка Беливука, седница је поново одложена за суботу.

У међувремену се у медијима блиским власти стварала тензија, како о обрачуну државе са криминалцима, тако и са одметницима у СНС који су им помагали.

Ипак, после ове седнице очекује се „смиривање тензије“ а не још дубљи раскол, указују извори Данаса са политичке сцене.

„Не може да буде велике кулминације и да настрада Стефановић јер су превише дуго они заједно и то никоме не би одговарало“, кажу наши извори.

У прилог томе, сматрају наши саговорници, иде и „Стефановићево ћутање“, односно то што током свих ових дана док траје хајка на његове сараднике о оглашавање врха СНС о „однарођеним“ члановима странке, он наставља са редовним протоколарним активностима и не одговара на спекулације о његовој повезаности са људима који су желели да „руше Вучића“.

„Све ће се преломити на нижим кадровима у странци, без функција ће остати пар људи као што је Кокеза, али даље од тога неће се ићи“, закључују упућени.

Да драстичнијих мера против Стефановића не може бити, сматра координатор Савета за безбедност Скупштине слободне Србије Божо Прелевић, „пре свега због снимака прислушкиваних разговора који Вучићу никако не би ишли у прилог“, како истиче он за Данас.

– Није могуће ни да се Небојша Стефановић дуго задржи на позицији, након свега што су таблоиди писали и што су говорили функционери СНС али питање је како ће изгледати тај његов пад, указује он.

Прелевић верује да ће председник Вучић ипак изнети изненађујуће податке о својим блиским сарадницима, али искључиво како би представио да „он ништа није знао о навијачима, разним криминалним групама, људима који су угрожавали безбедност“ као и аферама Јовањица и Беливук, и то са циљем да избегне своју одговорност у извештајима Европске комисије и Европског парламента о овим аферама.

Политиколог Младен Мрдаљ каже за Данас да насловнице режимских таблоида у претходним данима треба схватити као „артиљеријску припрему“ а састанак Савета за националну безбедност као „јуриш партијске пешадије на Небојшу Стефановића“ јер помирења не може бити, али ни дуготрајног статуса кво у СНС.

– Да ли ће тај јуриш бити брзо након ове седнице или касније у току године, остаје да се види. Вучић не може да верује Стефановићу, нити Стефановић Вучићу. Остаје само питање облика и времена коначног обрачуна“, закључује Мрдаљ.

Он каже и да претпоставља да су Вучићеви анкетари мерили одјеке у јавности након медијских оптужби против Вучићевих противника, те да ће те анкете охрабрити Вучића да се обрачуна са Стефановићем.

– Није само циљ сменити Стефановића, већ и дискредитовати га. Тако би се дискредитовало и све што би Стефановић (или неко други) објавио против Вучића. Зато очекујем да се дискусија о Беливуку експлиците претвори у дискусију о пропустима у МУП, а ова мање или више отворено у дискусију о одговорности Стефановића“, наводи Мрдаљ.

Прослава рођендана

Александар Вучић у петак 5. марта напунио је 51. годину, а на мрежи Инстаграм објавио је фотографије са прославе у Председништву, у присуству како се каже у објави деце са Косова и Метохије.. „Најлепшу торту и поклоне, уз моје најближе, донела су ми деца са Косова и Метохије. Ови анђели са својим родитељима живе у Грачаници и воле Србију бескрајно много. Хвала им на дивној песми и великом срцу“, написао је Вучић, а на фотографији се види да је на врху торте направљена фигура Вучића са фигурама деце која се држе за руке, што је наишло на негодовање опозиционих активиста на друштвеним мрежама. Провладини медији, уз речи хвале и честитања, подсетили су да су најближи сарадници председнику Србије, као и сваке године до сада, спремили изненађење.