Прочитај ми чланак

Вучић: „Протести су супер, али не дам хајку на Стефановића“

0

Београд -- Мандатар Александар Вучић је рекао да су протести због случаја Савамала и смена на РТВ "супер" и да то што су мирни и демократски лепо говори о Србији.

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

„Није било никаквих нереда или проблема и срећан сам што сам председник владе такве земље“, рекао је Вучић.

Како је рекао, лично нема проблема са протестима, иако није сагласан са мотивима и ониме што се говори са бина. Такође, одбацио је теорије да су амбасадори ЕУ и САД имали улогу у организацији. „Ти људи желе добро Србији“, рекао је.

Мандатар је поновио да неће именовати лица из врха градске власти које је означио као одговорне за случај „Савамала“ и да ће то урадити надлежни органи, али је одговарајући на новинарска питања и навео да неће дозволити да „се воде хајке против њему блиских људи“.

На констатацију новинара да није могао врх градске власти да нареди полицији да не реагује те вечери, о чему се говори у извештају заштитника грађана, Вучић је рекао да сада неки желе да „ударе“ на министра полиције у техничком мандату Небојшу Стефановића.

„Вероватно мој последњи мандат и у СНС и у влади“

Вучић је рекао да ће републичка влада бити формирана након посете кинеског председника Србији.

„Тиме се бавимо по цео дан, треба да потпишемо 20 споразума. Када прође та историјска посета, улазимо у процес формирања“, рекао је Вучић.

Како је навео, није му „лако око сваког места у влади“.

„И раније сам рекао да сам се вероватно последњи пут кандидовао за председника СНС, вероватно ми је и ово последњи мандат на месту премијера. Желим посао урадимо како треба, да иза себе оставим пет година стабилног раста“, рекао је Вучић.

Како је рекао, неки новинари су „политички острашћени“ и врше противправни притисак и на тужилаштво и на полицију.

„Нећете га ви смењивати, јер док сам ја председник владе, то су моје одлуке, па макар више не био премијер. Сада је неко помислио да се Вучић уплашио и да може да се смени 500 људи и да се гледа ко је близак Вучићу. То неће моћи, водила се хајка против Гашића, сада хоће хајку на Стефановића. Ми ћемо наше проблеме и оно што су наши људи забрљали да почистимо и да утврдимо одговорност сваке врсте, али нас нећете спречити да указујемо на одговорност оних за праве злочине“, рекао је Вучић.

Рекао је да је са Стефановићем разговарао о изборној ноћи и рушењу, али и да је разговарао о „криминалцима и битангама који су са чарапама на главама упадали да хапсе Милошевића“.

Упитан „зашто је Савамала и даље тема број један у појединим медијима“, Вучић је рекао „да би они који се подсмехују имали шта да раде“.

„Тешко им је да извештавају о ММФ, СБ и не могу да кажу да сам рекао неистину сада, када је евидентан економски раст. Када остану без аргумената, неки се чврсто држе за једино што виде. Нека наставе, ми ћемо показати разлику у односу на оне које су неки штитили и тако стицали корист“, рекао је Вучић и поновио да некима није сметало када су људи убијани на улици и када су рушени објекти.

Пристојан разговор са Давенпортом и Скотом

СНС ће изнајмити халу за „музеј диктатуре“

Вучић је рекао и да ће његова странка изнајмити салу и направити „музеј апсолутизма и Вучићеве диктатуре“, где ће донети све насловне старне на којима се тај апсолутизам види.

„Видећете новине где се на 62 од 64 стране говори о мени и мојој породици. Где се вређам и називам проститутком и педером. Такође, у државним новинама ме пореде са Хитлером“, рекао је Вучић.
Вучић је рекао и да је на састанку са Кајлом Скотом и Мајклом Давенпортом било различитих виђења неких ствари у земљи, али да „Савамала није једна од њих“. Ипак, лидер СНС није желео да открива детаље разговора.

 

„Имали смо отворен и пристојан разговор, али о његовом садржају нисам ни званично ни незванично говорио, и тако ће бити и сада. Ми смо издали саопштење, и око њега су се све три стране договориле. Ја сам издвојио једну реченицу, а они више својих“, рекао је Вучић.

Како је навео, Скот, Давенпорт и он „не виде сваку појаву исто“.

„Ипак, вредно је то што можемо о томе отворено да причамо. Мој посао је да штитим интересе Србије, а не да будем потрчко. Исто тако је њихов посао да штите интересе САД и ЕУ. Ови људи су се са поштовањем односили према Србији, имали смо учтив разговор током ког ниједна ружна реч није изговорена. Мој посао је да наставим коректну сарадњу и ми ћемо наставити да сарађујемо“, рекао је Вучић.

Мандатар је рекао да ће ићи у Брисел на састанке са највишим званичницима ЕУ чим се формира републичка влада, као и да је током викенда разговарао са њима.

„Слажемо се око 90 одсто ствари, али не делимо о свему исто мишљење. То је дух Европе, европска вредност, да можемо да поделимо ставове“, рекао је Вучић.

Лидер СНС је рекао и да у САД неће ићи.

„Биће прилике, јер ми желимо најбоље односе са САД“, рекао је Вучић.

На питање са ким је требало да се састане у САД пре отказивања, Вучић је рекао да односи са САД неће бити угрожени.

„Отказао сам пут у САД и људи у Србији знају да сам увек довољно одговоран да нећу угрозити позицију Србије, немојте посао председника владе да радите уместо мене“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да ће Игор Мировић бити војвођански премијер, а говорио је и о економским темама, лету авиона Ер Србије за Њујорк и разговорима са ММФ. Опширније о томе на страницама Биз Б92.нет.