Прочитај ми чланак

Вучић признао да је Стефановић крив, али неће да каже за шта

0

Након афере “Прислушкивање” и хапшења Вељка Беливука, име Небојше Стефановића се готово свакодневно појављује у медијима уз наводе да је управо он предводник државних структура које су окренуле леђа Александру Вучићу и почеле “да раде против њега”. Изузев прорежимских медија, који су евидентно променили однос према до јуче омиљеном сараднику првог човека државе, нико од представника извршне власти се није усудио да директно упери прстом у Стефановића. То није учинио ни његов шеф, који, истине ради, истиче да му нешто замера. Шта је то “нешто”, председник нам упорно одбија да нам каже.

Гостујући претходне вечери на телевизији Хепи, председник Вучић је изјавио да је министар одбране Небојша Стефановић “учинио много добрих ствари”, те да му неће замерати због “личних ствари”, али да је приметио да је “постао звезда у тајкунским медијима”

“Небојша Стефановић је урадио много добрих ствари и нећу да судим због онога што је урађено мени”, рекао је Вучић и додао да постоји љутња великог дела људи у странци, али да он мисли да човек може да увиди своју грешку и добро ради.

Једино што је извесно из ове изјаве председника, јесте да је по среди његов лични сукоб са некада најближим сарадником, али шта му конкретно замера, то није желео да каже.

И то није први пут.

“Замерио сам му много тога”

Да му је “замерио много тога”, Вучић је рекао и десетак дана раније на Радио телевизији Србије, али је подвукао да не би помислио како је Стефановић увезан у организовани криминал.

“Пошто стално слушам примедбе око Небојше Стефановића поновићу – нико од нас није идеалан, притом сам ја грешнији од свих. Знам много добрих ствари које је урадио, као и неке лоше. Знам и код себе више лоших него код њега. Замерио сам му много тога. Нисам од људи који сматрају да је безгрешан па да другима не праштам”, рекао је Вучић.

“Тужилац ће да ради свој посао”

Председник је говорио о Стефановићу и на, сад већ фамозној, конференцији за медије где је уживо грађанима приказивао фотографије убијених навијача. Том приликом је, на питање новинара због чега на конференцији није присуствовао министар одбране Небојша Стефановић, рекао да се то питање поставља како би се Стефановић оптужио да је одговоран за његово прислушкивање.

“То сте питали зато што сте очекивали да неко оптужи Небојшу Стефановића и како бисте могли да причате како нешто постоји из прислушкиваних разговора, односно како бисте развијали своје политичке теорије. Има тужилац све и радиће по закону, нико неће бити заштићен”, одговорио је Вучић.

Тада је рекао и да објективна одговорност Стефановића постоји.

“Рећи ћу му све у четири ока”

Почетком фебруара, кад се тек захуткавала прича о сукобу са Стефановићем, Вучић је рекао да министар одбране посвећено ради свој посао, који је један од најважнијих у нашој земљи, те да од њега очекује велике и одличне резултате.

“Да ли имам да замерим нешто Небојши Стефановићу, ако се не тиче државних интереса, већ наших односа, то ћу да урадим у четири ока. Што се државних интереса тиче, он веома посвећено ради свој посао данас, један од најважнијих послова у нашој земљи, тај посао сам радио и ја. Од њега очекујем велике и одличне резултате”, рекао је Вучић.

За сада је тешко проценити да ли ће од Стефановићевих резултата у ресору одбране зависити резултати истраге о умешаности некадашњег министра полиције у противзаконите радње(уколико оне заиста постоје), али по свему виђеном се може закључити да председник оклева да обелодани у чему је проблем.

Радовановић: Председник не говори случајно да постоји проблем са Стефановићем

Да постоје извесне сумње, за Нова.рс истиче и криминолог Добривоје Радовановић, који наглашава да је реч о шкакљивој теми

“Не могу изричито да тврдим да је то знак да се стварно ради о уплетености бившег министра полиције у криминал или неке друге, политички недозвољене радње. Међутим, дефинитивно постоје извесне сумње”, истиче Радовановић.

Према његовим речима, Вучић не би тек тако излазио у јавност са причом да “нешто замера” Стефановићу да не постоји одређени проблем.

“Колико знам, они су веома блиски сарадници. Сваки пут кад он каже да му нешто замера, то значи да постоји некакав став или понашање Стефановића које се њему не допада. Да ли се ту ради о незаконитом или неком другом понашању, то је тешко рећи на основу речи председника”, сматра наш саговорник.

“Вучић би требало да каже шта му конкретно смета код Стефановића”

Радовановић сматра да председник Србије треба децидно да објасни о чему се ради и шта конкретно замера Стефановићу.

“Народ би то требало да зна, како би оценио да ли је председник у праву или не. Ја могу да разумем, ако је то његова тактика одлагања и ако нема у виду све могуће чињенице. Мени побуђује сумњу је то што постоји више ствари које се њему замерају. Као да се чека да се све те ствари провере и да се све одједном обухвате у некаквој одлуци председника”, наводи он, додајући да су постоје две варијанте да се поменути сукоб оконча.

“Чини се да се овде ради о припреми неког жешћег сукоба или помирењу, зато што су обојица утврдили да не постоји велико неслагање међу њима. Лично сам ближи становишту да они хоће да смање бурна догађања унутар странке у случају разлаза њих двојице”, напомиње Радовановић.