Прочитај ми чланак

Вучић преломио: Јоргованка премијерка, Мали гувернер!

0

Како Директно.рс сазнаје, Александар Вучић одлучио је да ће у новој Влади премијерка бити Јоргованка Табаковић, која је од 2012. гувернерка Народне банке Србије, а Синиша Мали, бивши градоначелник и министар финансија, сешће на њено место и постаће гувернер!

Наиме, крај избора је означио и почетак формирања нове Владе чији ће председник, уместо Ане Брнабић, према нашим сазнањима, бити гувернерка Табаковић, која се на тој позицији налазила од 2012. године. Она је након разлаза са радикалима 2008. прешла у Српску напредну странку, где је после парламентарних избора 2012. изабрана за народну посланицу. За заменицу председника СНС изабрана је на Скупштини странке две године касније.

ЦИНС је објавио анализу њеног доктората у којој су открили да је значајан део докторске дисертације плагиран. Према њиховој анализи више од 20 одсто текста је преузето без цитирања из радова економиста и дословно преписаних пасуса без наведени аутора.

Нови гувернер, према одлучи Вучића, биће Синиша Мали, садашњи министар финансија, а бивши градоначелник Београда за кога се везују бројне афере.

Једна је рушење неколико приватних објеката у Савамали, у ноћи после избора априла 2016. године, када су уследили масовни протести са захтевом да Мали поднесе оставку. Њега је за ово илегално рушење оптужила и бивша супруга, Марија, која је у интервјуу за КРИК рекла како јој је он наводно признао своју умешаност у ову аферу.

Такође, КРИК и ОЦЦРП су у октобру 2015. писали да је Мал као директор две мистериозне офшор фирме купио 23 луксузна апартмана у бугарском летовалишту „Свети Никола“. У истом одмаралишту, најближи Вучићев сарадник је купио један апартман у своје име, а вредност станова је око пет милиона евра! Ове некретнине откупио је од директора руске компаније „Лукоил“ којој је Мали још 2003. године помогао да приватизује српске пумпе „Беопетрол“.

Такође, професор Раша Карапанџа је 2014. установио да је више од трећине доктората Синише Малог плагирано, што је пет година касније и установљено, када је Универзитет у Београду предложио у новембру 2019. Сенату Универзитета да поступи по правилнику о поништавању доктората, јер је утврдио постојања неакадемског понашања у његовом раду.