Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ ПОСЛЕ САСТАНКА СА МУРОМ: Компромис да, понижење не

0

Председник Србије Александар Вучић разговарао је данас у Београду са политичким директором Министарства спољних послова Велике Британије Ричардом Муром, који је изразио подршку дијалогу Београда и Приштине

Председник Србије Александар Вучић разговарао је данас у Београду са политичким директором Министарства спољних послова Велике Британије Ричардом Муром, који је изразио подршку дијалогу Београда и Приштине, поводом чега је српски председник рекао да је Србија отворена за компромис, али да не пристаје на понижења.

Вучић је изразио интерес Србије за јачање политичког дијалога са Великом Британијом, као и за развој економске сарадње и повећање броја и обима њихових инвестиција, саопштила је прес служба председника Србије.

Вучић је захвалио Великој Британији на посвећености Берлинском процесу, чији се Самит одржава следећег месеца у Лондону.

Истакао је да су теме безбедности, које ће уз инфраструктурно и дигитално повезивање региона бити приоритет лондонског Самита, од великог значаја за мир и стабилност у региону западног Балкана.

Мур је нагласио да је организација Самита израз жеље Велике Британије да, упркос изласку из Европске уније, покаже посвећеност региону западног Балкана и његовој европској будућности.

Двојица саговорника су размотрили ситуацију у региону, а Вучић је захвалио и на подршци евроинтеграцијама Србије, додаје се у саопштењу.

БРНАБИЋ И МУР О „БЕРЛИНСКОМ ПРОЦЕСУ“

Председница Владе Србије Ана Брнабић разговарала је данас са политичким директором Министарства спољних послова Уједињеног Краљевства Ричардом Муром о билатералним односима две државе, ситуацији у региону и напретку Србије у евроинтеграцијама.

Посебна пажња посвећена је предстојећем Самиту о Западном Балкану, у оквиру „Берлинског процеса“, који се одржава 10. јула у Лондону.

Истакнуто је да ће једна од значајних тема овог самита бити помоћ у дигиталном повезивању, али да у фокусу и дал?е остају теме везане за регионалну сарадњу, безбедност, као и регионалне економске и инфраструктурне пројекте.

Премијерка Брнабић захвалила је Великој Британији на подршци у очувању стабилности региона и интеграцији Србије у Европску унију и додала да ове теме и даље остају најважнији стратешки циљ државе.

Брнабић је истакла је да је „Берлински процес“ веома позитивна иницијатива, која гледа ка будућности и која доприноси не само економском и инфраструктурном приближавању региона, већ истинској добробити свих на Западном Балкану.

Она је још једном захвалила на залагању Лондона да се ова иницијатива настави.

Политички директор Мур истакао је да ће Велика Британија, упркос Брегзиту, остати посвећена помоћи и подршци региону Западног Балкана, нагласивши да је интеграција читавог Западног Балкана у Унију кључна за његову стабилност и просперитет, саопштено је из Владе Србије.