Прочитај ми чланак

Вучић: Плаши ме да уместо датума од Брисела и Берлина добијемо много похвала

0

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић рекао је да Србија очекује да званичници Европске уније поштују њен рад и труд и уваже енергију и напоре које је уложила, као и непопуларне и тешке потезе које је Влада повукла, и да се нада да ће, због тога, одлука о датуму почетка преговора бити позитивна. 

Вучић је, међутим, указао на могућност да Србија у јуну не добије датум, што га и највише плаши, јер су – ако то Влада није заслужила као награду за напредак који је учинила – то заслужили грађани.

„Оно што ме највише плаши у овом тренутку је да у Бриселу и Берлину добијемо много похвала, а да то не резултује оним што бисмо желели, а то је добијање датума. То је ствар која нас брине и плаши, и онда ни те похвале и све што смо урадили не би имали значај“, објаснио је Вучић.

„Отпочињање преговора без датума такође постоји као могућност. То је сад нешто што су нашли као фазно или међуфазно решење“, напоменуо је Вучић, „али, ја се надам и очекујем да добијемо датум“.

Уколико се не добије датум, оценио је Вучић, то би била лоша вест за Србију, за коју она, по први пут, не би била уопште одговорна, „и за коју они Србију чак ни не планирају да оптуже“.

„Они немају ни у назнакама да ће рећи да је Србија нешто лоше урадила. Могу да кажу: ‘Честитамо Србији на свему, али очекујемо још“, рекао је Вучић, који сматра да је „то најгора верзија која може да буде“.

Вучић је објаснио да, због тога, следеће недеље путује у Немачку, од које Србија највише очекује у будућности, како би њеним званичницима рекао шта је све урађено на путу евроинтеграција и пренео да би негативна одлука о датуму изазвала разочарање код народа у Србији.

„Важно је да им укажемо и покажемо колико је Србија радила, да бисмо се осећали чак и помало увређени ако не добијемо датум“, напоменуо је Вучић, мада ни у том случају Србија не би одступила са европског пута, који је неповратан.

Велика пажња усмерена на Србију

Према мишљењу Вучића, ниво немачких званичника са којима ће се састати показује да ће на Србију бити усмерена велика пажња и да ће вероватно „и они тражити још нешто што Србија треба да учини, али је очигледно да на веома озбиљан начин разматрају могућност добијања датума“.

Говорећи о ситуацији у Србији, Вучић је нагласио да је сада најважније да се промени „стање нашег духа и свести“.

Први потпредседник је то упоредио са Немачком после Другог светског рата, која је била разорена и уништена и оценио да јој није помогао „Маршалов план“, већ њихов дух, марљивост и жеља да земља иде напред.

„Ако неко чека само да му држава нешто достави и сматра да је увек само држава крива, а да он треба да седи и да му та плата долази, да ништа не мења код себе и ништа не учи“, поручио је Вучић, тај никад ништа не може да уради и наша земља никад неће напредовати.

Вучић је најавио да ће садашња власт покушати да мења такав став по цену да буде срушена, илуструјући то на примеру рушевинама Генералштаба, које се налазе преко пута зграде Владе.

„Чему све те рушевине ако држава може да направи озбиљан посао, узме озбиљан новац, запосли 300, 400, 500, 600 људи, да то буде развојни пројекат за овај део Београда“, упитао је Вучић.

Према његовим речима, они који се томе противе могу да спрече тај пројекат ако имају већину, али он, како је рекао, никада неће пристати на ту врсту компромиса.

Говорећи о раду Владе, Вучић је оценио да је она за шест месеци учинила више него претходна за четири године и да јој предстоји много важних послова које треба да уради за земљу, што је прече од „дневнополитичких ствари и међусобних свађа и трзавица“.

„Али, оно што је важно, да неко не би рекао да се ствари стављају под тепих: од изузетног је значаја да Тужилаштво предузима кораке и ради и радиће свој посао“, нагласио је Вучић, упитан о афери око премијера Србије.

Како је истакао, око тога нема никакве игре и попуштања било коме, наглашавајући да ником из власти или неког другог круга оних који би могли да утичу на рад државних органа неће бити дозвољено да се мешају у њихов посао.

„Да ли ће то изазвати додатну нервозу? Можда хоће, можда неће, али кога то брига. То је ушло у токове из којих нема повратка“, нагласио је Вучић.

Држава и институције раде свој посао

Вучић је додао да ситуација, поводом тврдњи о везама чланова Владе са криминалним групама, није пријатна, али да „људи и данас у свој муци и тако непријатној ситуацији виде једну ствар – да држава и институције раде свој посао, без обзира на то ко је у питању“.

„Уверен сам да ћете врло брзо видети резултате тужиочевог рада“, најавио је Вучић.

Како је објаснио, надлежни државни органи ће установити да ли је у контактима премијера Ивице Дачића и његових сарадника са оптуженим чланом нарко клана Родољубом Радуловићем било кривичног дела или није.

„Да кажем неку лепу реч, онда би сви рекли: ‘То је притисак на државне органе да се другачије понашају’. Ако бих рекао нешто лоше, онда би рекли: ‘То је тај који га је рушио или нешто слично’. Желим да се по том питању понашам апсолутно професионално, одговорно и неутрално“, нагласио је Вучић.

Први потпредседник Владе је нагласио да никада није рекао да је премијер под истрагом и додао да му је „делимично познато“ каква је била природа контаката Дачића и Радуловића, али није улазио у детаље.

Вучић је истакао да ће о свачијем кредибилитету и легитимитету, његовом, Дачићевом, председника Србије или било кога другог – увек одлуку донети народ.

Упитан о тврдњама да је у позадини напада на Дачића покушај промене политике према Косову и ЕУ, Вучић је одговорио да, и поред свега, није реално, ни могуће, променити политику Србије, јер „нема те политичке снаге која би могла да је врати уназад на било који начин“.

„Таква врста бојазни не постоји више. Ма шта да се деси, мислим да је политичка елита толико сазрела да сви морају да се понашају одговорно“, оценио је Вучић.

Према његовим речима, СНС, чији је лидер, жели да настави да ради са партнерима у Влади и оствари неки резултат за Србију, па би волео да ванредних избора не буде.

„Али, не могу да гарантујем да их неће бити. Никада не знате каква ће атмосфера да се створи, ни шта ће по различитим питањима надлежни државни органи да кажу“, нагласио је Вучић.

Он је напоменуо да не улази „у чаршијска нагађања, претпоставке и политичке игре“ око формирања коалиције СНС и Демократске странке (ДС), јер има много важнијег посла „од политичке математике ко с ким може и ко би у чију фотељу да седне“.

„До сада нисмо имали сарадњу са ДС, мислим да то не жели ни ДС, претпостављам да то не жели ни СНС, а шта ће бити и како ће бити у будућности, није ни време, ни место да о томе говорим“, рекао је Вучић.

Упитан о захтевима СНС да градоначелник Београда Драган Ђилас поднесе оставку, Вучић је одговорио: „Нисам се бавио изборима у Београду. Толико проблема у Србији има, да нисам размишљао о изборима у Београду“.

(Фонет)