Прочитај ми чланак

Вучић пажљиво слушао: Брисел бесан јер Срби неће у ЕУ и санкције Русији

0

Представници Европског парламента (ЕП) данас су председнику Србије Александру Вучићу у Београду изразили забринутост због опадања јавне подршке чланству Србије у Унији и због инвестиција Русије и Кине у Србији, а критиковали су и стагнацију у области слободе изражавања.

Како је саопштио Вучићев кабинет, председник Србије је „пажљиво саслушао“ и одговорио на тврдње известиоца ЕП за Србију Владимира Билчика и члана Делегације Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање ЕУ и Србије Матјажа Немеца.

Foto: print screen Pink

Вучић је са Билчиком и Немецом разговарао о европским интеграцијама Србије, нацрту извештаја Европског парламента о Србији који је сачинио Билчик, међустраначком дијалогу и актуелној ситуацији.

Они су разговарали и о нивоу усклађености Србије са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ, посебно због непридруживања Београда санкцијама ЕУ против Русије, додаје се у саопштењу.

„Поверење грађана у парламент је кључно“

Поверење грађана у парламент је кључно за решавање изазова сваког демократског друштва, поручили су данас Билчик и Немец после разговора са поланицима Скупштине Србије, премијерком Аном Брнабић и председником Александром Вучићем.

„Дошли смо Београд са циљем да разговарамо са руководством Парламента и представницима парламентарних група о потреби подршке дијалогу унутар Народне скупштине и како би ангажовање Европског парламента могло да придонесе јачању улоге Парламента и промовисању европске културе дијалога и градње консензуса”, наводе у саопштењу Билчик и Немец.

Поверење грађана у парламент је кључно за решавање изазова сваког демократског друштва, оценили су европосланици.

„Сарадња између Народне скупштине и Европског парламента важан је елемент европских интеграција Србије, ако је Народна скупштина поздравила ангажман Европског парламента у размени искустава и добрих пракси, подржавајући парламентарни дијалог и градњу консензуса која би даље јачала Парламент у свом раду”, наводи се у саопштењу објављеном на сајту Европског парламента које преноси портал ЕWB.