Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ на РТС-у поручио да много воли Тому али више себе

0

Премијер Aлександар Вучић изјавио је да ће одлука да ли ће он бити кандидат СНС на председничким изборима бити донета у петак на седници Главног одбора.

Како каже, то је питање од великог значаја за будућност Србије.

„Постигли смо важне и значајне резултет о којима бих говорио вечерас. Ово је можда мој последњи наступ овде као председник владе”, рекао је Вучић у емисији Упитник на РТС.

nikolic vucic foto mos

Како каже, питање победника на председничким изборима је од великог значаја за будућност Србије.

„Прихватио сам кандидатуру јер је важно да обезбедимо континуитет и стабилност за Србију“, рекао је Вучић у емисији Упитник на РТС. На питање кога види на месту премијера рекао је да му „не пада на памет да о томе говори“.

Вучић је навео да не може да искључи могућност ванредних парламентарних избора који би били одржани заједно са председничким. Такође, рекао је да неће бити премијер након председничких избора.

Лидер СНС каже да ће се бавити премијерским послом до дана расписивања избора, да ће у кампањи бити ван радног времена и да ће „можда узети пет дана одмора због кампање“.

“Постигли смо важне и значајне резултате о којима бих говорио вечерас. Ово је можда мој последњи наступ овде као председник владе”, рекао је Вучић.

Премијер је навео да без подршке председника Николића ништа не би могли да ураде и да је то његова “историјска улога”, као и да се током дана није састао са Николићем.

„Ко би гласао за мене гласао би и за њега. Он је најбољи могући кандидат, али ово је процена због стабилности и три, четири одсто које би могле да одлуче. Процена је да бисмо овако могли лакше против оних који су се ујединили да Србију врате назад“, рекао је премијер.

„Планирам и да радимо заједно и немам никакав проблем с тим, али треба да видимо како да победимо. Много волим Томислава Николића, много волим свакога, али највише волим Србију“, додао је Вучић.

Он је рекао и да на следећим страначким изборима Српске напредне странке неће бити кандидат за председника.

Говорећи о опозицији Вучић каже да се у Србији зна „ко води прљаву кампању и ко прекида трибине“.

„Предстоји нам тешка битка, досовски кандидати имају много новца, много пара. Неки од њих су потрошили милионе евра страног новца и новца домаћих тајкуна. То су тешки противници и тешко их је победити. Предстоји тешка борба, борићемо се истином и радом“, каже Вучић.

На питање ко је од тајкуна у затвору Вучић је навео да је то Ђурашковић, да је против Мирослава Мишковића донета првостепена пресуда, као и против „оног из Шапца“.

„Сви су у озбиљним проблемима, али оно што је много важније нико од њих више не управља Србијом“, рекао је Вучић.

Такође, Вучић је говорећи о корупцији рекао да „никада није до краја задовољан“, као и да је незадовољан неефикасношћу у тужилаштву и правосуђу.

О случају пронађеног оружја у Јајинцима Вучић је навео да су направљени помаци, али да о томе не жели да говори.

Вучић је навео ће да уколико победи на председничким изборима његова канцеларија Палати Србија где председник има кабинет и да постоји предлог да се здање на Андрићевом венцу претвори у неки музеј.

Председништво СНС је на одржаној седници одлучило да за председника Србије, као свог кандидата, истакне Александра Вучића и та одлука донета је једногласно.

„Долази до великог мешања карата, уплашен сам“

Вучић је навео да председник и премијер морају да раде на истом задатку и навео случајеве Румуније и Македоније шта се догоди када то није тако.

„У Румунији постоји сукоб председника и премијера, наравно да имате проблеме“, каже Вучић.

Како каже, када је реч о Босни и Херцеговини „ми смо ту увек у проблему због Републике Српске“, али нагласио је да се видео са председавајућим Саветом министара БиХ Денисом Звиздићем и да је циљ направити најбољи однос са Бошњацима.

Према његовим речима, критиковали су га због руковања са бившим председником САД Билом Клинтоном.

„Наравно да сам се руковао, руковао сам се и са Тачијем. Мислите да ми се свидело? То је мој посао. Мој је посао да се рукујем да Србија не би ратовала“, наводи Вучић.

Говорећи и односу Београда и Приштине премијер је навео да први пут није разумео шта се десило на преговорима у Бриселу.

„Томи сам рекао када смо ушли у авион да сам веома уплашен. Ја сам ту најискуснији, већ сам ветеран по том питању, не могу да ме уплаше ситним триковима. Први пут сам уплашен јер нисам разумео шта су радили из ЕУ и шта су радили Албанци“, каже Вучић.

Он ту истиче да „долази до великог мешања карата“ јер Мустафа губи своју улогу, а Кадри Весељи расте и то је према његовим речима лоше за Србију.

„Истину сам говорио после тих сусрета, нико не није демантовао. Договорили смо се и ајде сада се правите да се нисмо договорили. Играм шах цео живот и нисам схватио шта су хтели последња два пута. То ме плаши и имам ту неку врсту зебње“, истиче премијер.

На питање водитеље Упитника шта ће поклонити председнику Николићу за рођендан, Вучић је рекао:

„Никада му ништа не поклањам, ми смо матори људи. Честитаћу му рођендан као и Сретење, велики државни празник. Више волим други део тога зашто је Сретење празник, тада смо де факто постали држава“.

О односима са Хрватском Вучић је рекао да спорни споменици тамо „расту као печурке“.

„Неће да дођу у Београд. А и која би питања отворили? Питање уџбеника? Ми смо их завршили иако имамо осам пута мање хрватске мањине у Србији него они српске. Ми смо завршили, они не, а они су у ЕУ. Питање латинице у Србији, иако то није исто као са питањем ћирилице у Хрватској? Питање несталих? Више је несталих Срба него Хрвата. Које ћете питање да отворите са Србијом“, каже Вучић.

Рекао и да је наочаре променио да му буду шире „па сада личи на Перхана из ‘Дома за вешање’“, али боље види, као и да ће наставити да ради како би за њега у Србији после причали оно што данас причају за Герхарда Шредера у Немачкој.

НИКОЛИЋ: Aко иде Вучић – договор је да изађем из трке!

Неколико сати уочи одлуке СНС-а да кандидује Вучића, Николић је тврдио да још не зна ко у изборну трку улази: он или Вучић.

Tomislav-Nikolic-obraca-se-novinarima darko cirkov

„Па ево, ја мислим да смо ми скоро све договорили, али можда ћете вечерас то чути од Aлександра, можда сутра, али данас не“, рекао је раније данас Николић.

О томе је ћутао, не и о изјавама челних људи напредњака да с њим на челу немају шансе на изборима. Тврдио је да то није став странке.

„Aли ја сам навикао да појединци из СНС-а потпуно мирно и слободно износе – не бих рекао своје мишљење, него оно за шта мисле да би мени могло да нанесе штету. Наравно да Aлександар Вучић може да победи, апсолутно… И лакше него ја. Aли рећи да ја не могу да победим, онда треба да се каже: A ко ће то да победи?“

Да Николић не може да победи, изјављивали су и коалициони партнери из СПС-а, поручујући му да на њихову подршку не рачуна.

Председник те странке Ивица Дачић данима је агитовао да се кандидује Вучић. Да ли је таквим ставом кандидовао себе на место будућег премијера?

Због обавеза министра и његовог колеге из Норвешке, за новинарска питања није било времена. „Aли, мислим да сам вам довољно одговорио ових дана – да не знам“, рекао је.

„Видим ја свашта у тим изјавама Ивице Дачића“, рекао је Николић.

 

Шта све види, обећао је председник, проговориће ако не буде председнички кандидат. A неће то бити, остао је доследан, ако је противкандидат Вучић.

На питање да ли ће изаћи из трке уколико Вучић буде кандидат, Николић је одговорио: „Па ако он буде, то значи да смо се договорили да ја изађем из трке“

Упитан да ли постоји могућност да више не сарађују, кратко је одговорио „Не, не постоји“