Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ ОДГОВАРАО НА ПОСЛАНИЧКА ПИТАЊА: О продаји државне имовине, Лутрији…

0

aleksandar-vucic-ivica-dacic

Одговарајући на питања посланика, Вучић рекао да ће до недеље бити завршен рад на 24 спорне приватизације.

Одговарајући на питање посланика ЛСВ Ђорђа Стојшића о приватизацији НИС-а, Вучић је подсетио да је пре приватизације та компања пословала са губитком и да је споразум са Русима свакако донео више користи него штете и да је сигурно могао да буде много бољи, као и много шта друго, али да ствари нису црно-беле.

„Ако буде било правних захтева за преиспитивање те приватизације, никакав проблем“, рекао је Вучић, напомињући да, сем политичког, није било другог оспоравања приватизације НИС-а.

Он је навео и да је било покушаја да се са руским партнерима у НИС-у говори о повећању висине рудне ренте, али су се они позивали на међудржавни споразум Србије и Русије.

„У његовом састављању нисам учествовао, ако би се мењала висина рудне ренте стављено ми је до знања да то не би било добро по наше билатералне односе. Ми нисмо имали ту снагу да променимо висину рудне ренте, било би добро да је виша, али нисмо успели. Надам се да ће нека следећа генерација, када Србија буде била јача, имати ту врсту снаге“, рекао је Вучић.

Посланик Стојшић је оценио да је за људе из Војводине приватизација НИС-а најспорнија и да је то најављивано као посао века, што и јесте био, али за руску страну, јер су за 400 милиона евра добили и резерве нафте и гаса.

Вучић је оценио да „грађани морају да се ухвате за главу“ због губитака Нафтне индустрије Србије (НИС) пре приватизације, насталим иако је то и тада било „апсолутно монополско предузеће“, а говорио је и о другим губицима.

Вучић је рекао да „грађани морају да се добро ухвате за главу и да се запитају: ‘Какав смо ми то себи све проблем направили?’ “ јер „како је могуће да, пре но што смо ушли у приватизацију НИС-а, он је имао годишње губитке – веровали или не – као апсолутно монополско предузеће“, рекао је Вучић и додао да жали што за то нико није одговарао.

Вучић је рекао да, поред политичке одговорности, у том случају постоји и друга одговорност, али „нажалост не може све да се уради“.

„Хајде да пробамо да направимо нешто… Па, нису нам за то Руси криви, за то смо ми криви. Као што нам и за ове друге ствари нису криви Американци, Немци или не знам ко, па ми смо криви!“, казао је Вучић.

„Да ли можете да верујете да смо у прошлој години имали губитак и у Лутрији – што је немогуће јер се премије издвајају из 50 одсто онога што људи уплате, а направили су губитак од 1,6 милиона евра? Питајте ме како. Не разумем, мора да буде зараде колике год, али – мора“, рекао је Вучић.

Вучић је оценио да „данас имамо проблем, неспоран проблем“ и то, како је рекао, „није питање партија – СНС, СПС или не знам кога с дугом Србијагаса“.

„Имамо неспоран проблем с дугом Србијагаса… не само због овакве или онакве способности људи у Србијагасу, већ и због тога што смо увек субвенционисали гас – снижавали цену, увек се куповао социјални мир, то смо радили кроз топлане, кроз телефонске рачуне и зато вам је данас телефонска претплата 430 динара, три пута јефтинија него најјефтинија у региону и тако нам је све“, казао је он.

Према речима Вучића, ситуације је таква и зато што „никада нисмо желели да изградимо праву привреду, него смо увек куповали време до неких нових избора, да бисмо чували сопствену политичку моћ“.

„Многи исмевају акције у којима се заплени дрога“

Вучић је, такође, изјавио да се свакодневно спроводе полицијске акције у којима се заплене извесне количине дроге и оружја, али се многи на политичкој сцени томе исмевају, као што су учинили и поводом акције „Гром“ у којој је заплењено много оружја, а процесиуране 274 особе.

„Процесуисрано је 274 лица, било је и помало среће што није све проваљено, па можете да их гоните за држање и поседовње оружја, ако нисте нашли дрогу, пронађено је 21.238,82 грама дроге, највише хероине, марихуане, хашиша, кокаина, 9.941 дрога у таблетама, 220 милилитара опојне дроге у течном стању, читава лабораторија и количина дроге за коју још није утврђено која је врста“, истакао је Вучић у парламенту, одговарајући на питања посланика.

Вучић је додао да је пронађено и много оружја, 1.100 комада муниције, 10 украдених возила, 915.330 динара и 3.690 фалсификованих евра. „(Премијер Србије Ивица) Дачић зна да је у Бриселу, на отварању скрининга, та акција била поздрављена“, додао је Вучић.

Он је испирчао да је и пре четири дана спроведена рација у једном познатом престоничком клубу.

„Пронађено је више лица која су имала између 30 и 50 гр дроге, неке девојке су потрчала у тоалет да је баце и при том викале како их неко напада и силује, да би се докази прикрили. Пронађено је у џепу једног човека 50.000 евра, било је јасно да је извршена трансакција, а морали смо да их пустимо на слободу и против њих биће покренут само прекршајни поступак“, рекао је Вучић.

„Смејали су нам се у лице, полицајцима говорили да ће их гонити за прекорачење свега што су урадили, а само у том локалу пронађено је око пола киколграма кокаина, а сви из обзебеђења су, без изузетка носили оружје са метком у цеви без права“, нагласио је Вучић.

Он је указао да се то дешава сваки дан, а да онда неко то исмева, када он, на пример, каже да је пронађена вагица.

„Код власника тог клуба пронађена је вага, али нисмо нашли и дрогу, па ће неко ваљда да нам каже да ће да мери месо на 30 грама“, рекао је Вучић.

То је био одговор посланику ДСПС-а Владимиру Маринковићу који је констатовао да је у Србији регистровано око 100.000 зависника од дроге и неколико хиљада оних који њоме тргују.

„Један од главних квалитета владе је борба против нарко трафининга, а највећи проценат је међу младима, којих је преко 50 незапослено и треба томе да се супротстави. За свеобухватну акцију која је изведена пре 20 дана, у којој је ухапшено више од 220 дилера, заплењено око 18 килограма хероина, неки аналитичари кажу да није имала великих ефеката, јер су понуда, потражња и цена остале исте, а циљ сваке акције овакве врсте је да она има праве ефекте“, рекао је Вучић.

Данашња посебна седница је одржана у готово свечаној атмосфери, без оштрих полемика карактеристичних за сусрете посланика и представника владе у парламенту, а већина посланика интересовала се за крајње практичне, пре свега економске, проблеме у области пољопривреде, енергетике и равномерног регионалног развоја. Председник парламента Небојша Стефановић данас је у кратком обраћању новинарима изразио задовољство због чињенице да је у протеклој години учињено много на подизању угледа Народне скупштине и приближавању Србије и ЕУ.

„Озбиљнији смо у контроли рада владе и раду одбора, подигли смо углед у Савету Европе и показали да парламент није институција која служи да се у њој губи време већ да од њега грађани могу да имају корист“, рекао је Стефановић.

Констатујући да је парламент у великој мери допринео позитивном мишљењу Европске комисије а тиме и добијању датума формалног почетка преговора са ЕУ, Стефановић је истакао да ће Народна скупштина и у предстојећој години морати да обави велики посао у склопу процеса хармонизације нашег законодавства са законодавством ЕУ.

Заседање је, како је већ постало уобичајено, завршено на церемонијалан начин, химном „Боже правде“ у извођењу хора „Обилић“, хол парламента краси велика божићно-новогодишња јелка крај које су се данас запослени у парламенту фотографисали, а ту су били и гардисти чије је присуство у здању на Тргу Николе Пашића постало уобичајено на почетку и на крају редовних заседања.

Народна Скупштина ову календарску годину није, међутим, завршила апсолутним успехом будући да ће у наредну годину бити пренето око 60 закона и других аката у процедури, а том билансу су допринеле посланичке групе Уједињених региона Србије и Демократске странке који су данас предложили чак четири закона.

„До недеље готов рад на 24 спорне приватизације“

До недеље ће у потпуности бити завршен рад на све 24 спорне приватизације наведене у извештају Европске уније, а остало је да се Тужилаштво изјасни о четири случаја, рекао је данас први потпредседник Владе Србије Александар Вучић.

Он је на седници парламента, на којој чланови Владе одговарају на питања посланика, рекао да ће у неким случајевима бити подигнуте оптужнице, а у некима није било основа за то.

– Све ћемо рећи – казао је Вучић и навео да се Влада Србије бавила питањима 24 приватизације које је навела покојна председница Савета за борбу против корупције Верица Бараћ, а потом и Европска унија у својим захтевима.

Одговарајући на питање посланика Лиге социјалдемократа Војводине Ђорђа Стојшића око приватизације НИС и цене рудне ренте, Вучић је рекао да, осим политичких, нема оспоравања приватизације НИС.

Вучић је истакао да власт није имала снагу да промени цену рудне ренте, која је раније уговорена.

За викенд о спорним приватизацијама

Београд — У Скупштини око 16.30 почело „пропитивање“ премијера и чланова Владе. Вучић изјавио да је предистражни поступак за 24 спорне приватизације завршен.

„До недеље ће бити завршен рад на та 24 предмета о приватизацији. Тужилаштво треба да се изјасни о још 4 предмета. Иначе, што се тиче предистражног поступка, сви предмети су апсолутно завршени. У неким случајевима ће бити подигнута оптужница, у другим није било основа“, казао је о спорним приватизацијама Вучић.

„У неким случајевима подигнут је оптужни акт или оптужница, у неким није било основа, али све ћемо потпуно јасно рећи“, истакао је Вучић одговарајући на посланичка питања у Скупштини Србије.

„Ја сам се спремио ако сте ви заинтересовани за сваки предмет појединачно – од 24 да вам изложим све до чега смо ми дошли, а то ће наравно полицајци и тужиоци у суботу све потанко моћи да објасне, иако одмах желим да кажем да је Савет за борбу против корупције уложио примедбе на правац истраге у два предмета“, рекао је Вучић.

„Чињеница је да тиме показујемо да смо спремни да се ухватимо у коштац са великим важним случајевима који су имали и немале политичке конотације“, рекао је Вучић.

Одговарајући на питање посланика ЛСВ Ђорђа Стојшића о приватизацији НИС-а, Вучић је подсетио да је пре приватизације та компања пословала са губитком и да је споразум са Русима свакако донео више користи, него штете и да је сигурно могао да буде много бољи, као и много шта друго, али ствари нису црно-беле.

„Ако буде било правних захтева за преиспитивање те приватизације, никакав проблем“, рекао је Вучић, напомињући да, сем политичког, није било другог оспоравања приватизације НИС-а.

Он је навео и да је било покушаја да се са руским партнерима у НИС-у говори о повећању висине рудне ренте, али су се они позивали на међудржавни споразум Србије и Русије.

„У његовом састављању нисам учествовао, ако би се мењала висина рудне ренте стављено ми је до знања да то не би било добро по наше билатералне односе. Ми нисмо имали ту снагу да променимо висину рудне ренте, било би добро да је виша , али нисмо успели. Надам се да ће нека следећа генерација, када Србија буде била јача, имати ту врсту снаге“, рекао је Вучић.

Посланик Стојшић је оценио да је за људе из Војводине приватизација НИС-а најспорнија и да је то најављивано као посао века, што и јесте био, али за руску страну, јер су за 400 милиона евра добили и резерве нафте и гаса.

На почетку седнице питања су поставили Риза Хаљими и Захарије Трнавчевић.

Седница на којој представници Владе одговарају пред посланицима траје три сата и одржава се сваког последњег четвртка у месецу.

(Б92-Бета-Танјуг)