Прочитај ми чланак

„Вучић од 2017. бар 25 пута прекршио Устав“

0

"Специфичност коментарисања судских поступака код нас је да ти коментари долазе од највиших државних органа, и то поготово од прредседника Републике. Тужна стварност у којој живимо и жеља да покажем на повреду Устава у том погледу ме подстакла да анализирам изјаве председника Републике, да понудим типологију његових изјава и да пронађем дубље мотиве за такве поступке. Ја сам утврдио да је у одређеном периоду од 2017. када је дошао на функцију, до 2020. имао најмање 25 изјава у којима је прекршио одредбу члана 149 Устава која забрањује сваки утицај на судију у вршењу судијске функције", изјавио је гостујући на Н1 професор Правног факултета Танасије Маринковић.

Како наводи, за Вучића карактеристично да су његове изјаве, у којима напада саме судије, или се изјашњава о битним елементима истражних поступака, или окривљује лица без поступака, „облици његовог утицаја на вршење судијске функције у Србији“.

© Фото : Инстаграм/будућност србије

Једна од тих ставки у својим изјавама је говор мржње и узнемиравање, понижавање и поступање усмерено на одређено именованог судију, и ту је истакао случај Миодрага Мајића.

– Судија Мајић је најчешће предмет тих напада, где је судија понаименично одређен. Има и напада када се критикују одређени судски поступци као и одређене пресуде које још увек нису правоснажне, где је јасно који судија одлучује, али оне нису именоване. Има и напада на судство у целини, као и на тужилаштво у целини. Тиме се застрашује читаво судство, јер се заправо шаље порука шта ће се десити онима који се дрзну да пресуђују онако како председник не сматра да треба да буде – навео је Маринковић.

Каже да се анализом Вучићевих изјава препознаје посебан тип говора који је дискриминаторан по својој природи.

– То је говор мржње, и то је узнемиравајуће и понижавајуће поступање – нагласио је професор Правног факултета.

Додаје да председник Вучић покушава да код публике покушава да представи судство и тужилаштво у Србији као професије које су нестручне и које су нечасне.

– То је популистичка реторика која је добро позната и која је виђена и у другим земљама Европе и света. Ми смо део тог таласа и део тог тренда. Оно што код нас посебно долази до изражаја је тај говор мржње. Претпоставка да су судије и тужиоци политички актери. Председник их у својим изјавама представља као страначке актере, чиме им инпутира да поступају нестручно и несавесно, а заправо открива своје схватање судија и тужиоца – истакао је Маринковић.

Према његовим речима, из Вучићевих изјава се може закључити је „његова неспремност да прихвати било какав плурализам у друштву“.

– Сада видимо да председник има такав став не само према страначким лидерима, који јесу његови природни конкуренти, већ и према судству и тужилаштву. И према њима се односи на начин да им претпоставља лично својство. Он умишља њихову страначку обојеност , а тога уопште нема – казао је Маринковић.

Он оцењује да све то о Вучићу говори да је личност која је несклона за било какав облик плурализма.

– Република Србија се не би могла сматрати за либералну и демократску држава како је Устав дефинише уколико не би имала назависно судство и самостално тужилаштво – закључио је он.