Прочитај ми чланак

Вучић: Очекујем у кратком року још повлачења признања независности Косова

0

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Вашингтону после састанака са земеником министра за одбрану Дејвидом Норквистом да очекује да ће у кратком року бити нових повлачења признања независности Косова.

Упитан да ли ће се током боравка у Вашингтону срести са косовским председником Хашимом Тачијем, Вучић је казао да још увек нема потврду да ће до састанка доћи али и да не може да искључи ту могућност.

Фото: СЛУЖБА ЗА САРАДЊУ С МЕДИЈИМА ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ

Вучић је казао и да званичници САД нису тражили уступке од Србије за наставак дијалога, наводећи да је специјални изасланик председника САД за преговоре Србије и Косова, Ричард Гренел, рекао да је укидање таксе од 100 одсто „прва и једина ствар“ за наставк дијалога са Приштином.

„Не могу да сагледам какво је то компромисно решење којим и једни и други могу да буду подједнако незадовољни, али је важно да се дијалог настави да бисмо пробали да спуштамо тензије, да једни друге не потцењујемо и да не мислимо да смо само победом над оним другим остварили своје циљеве“, казао је председник Србије.

Упитан за реакције у САД на набавку руског система ПВО „Панцир“ за потребе Војске Србије, Вучић је казао да у Вашингтону „нису одушевљени“ том куповином, али су показали разумевање што је Србија то урадила на транспарентан начин.

Вучић је рекао да „не мисли да је Србија близу било каквих санкција“ и да, „као неутрална земља, морамо да будемо довољно снажни да одвратимо сваког ко би могао да изврши агресију на Србију“.

Казао је и да је током посете Пентагону разговарао о заједничком војном учешћу Србије и САД у мисијама у свету, какве су у Централноафричкој Републици и Авганистану, и да је тражио могућност снажније војно-техничке сарадње са САД.

„Рекао сам им да буду отворени према Србији као према другима када хоћемо да купимо неко оружје“, додао је Вучић.

Он је рекао да сматра да је данас приступ САД вишезначан, да више узима у обзир интересе Србије у решавању питања Косова него пре.

Вучић је данас у Вашингтону разговарао и с државним секретаром САД Мајком Помпеом.