Прочитај ми чланак

Вучић очајнички купује гласове нашим парама: Шта се крије иза новог подмићивања

0

Мање од три недеље остало је до изласка на биралишта, а власт очигледно не бира средства да се додвори бирачима. Овога пута нису само у питању обећања и предизборна додворавања, већ је на делу И могуће легално поткупљивање бирача. Јер како другачије објаснити чињеницу да у јеку изборне кампање председник државе најављује 10.000 динара за средњошколце, а за студенте по 1.000 динара. Крајем месеца ће и пензионери добити својих 20.000 динара, што је неспорно темпирано уочи избора у децембру.

Председник државе, који није кандидат на изборима, нити је председник странке која излази на изборе, несметано и без консеквенци дели буџетски новац за промоцију СНС власти, а све под паролом „помоћи грађанима Србије“.

Последње гостовање на телевизији искористио је да најави како ће држава издвојити новац, односно по 10.000 динара сваком средњошколцу, и 1.000 за студенте.

На крају месеца следи и 20.000 динара за све пензионере у држави. То су велика издвајања чак и у редовним околностима, а сада су и под већом лупом јавности због тога што су најављена у току предизборне кампање.

Да је то могуће легално поткупљивање бирача тврди Зоран Гавриловић из БИРОДИ, који у изјави за Нову подвлачи да је евидентно да је у питању неетично понашање, те да је у питању озбиљно нарушавање интегритета изборног процеса.

“Јасно је да је то неетично понашање где ви у току кампање дајете пензионерима новац, па онда ђацима, чиме се озбиљно нарушава интегритет изборног процеса. Власт се тако ставља у привилегован положај у односу на све остале конкуренте и актере који учествују на изборима”, подвлачи Гавриловић за Нову.

Саговорник пита на основу којих кост-бенефит анализа је урађена ова процена да се треба помоћи поменутим циљним групама.

„Било је целисходно да су изашли и реаговали Влада Србије и надлежно министарство и рекли због чега се држава определила за овакав вид помоћи. Овако делује да је то за потребе функционерске кампање“, тврди Гавриловић.

Он напомиње да Вучић може да покуша крши закон, али да институције постоје да би реаговале.

„Овде морају да реагују Агенција за спречавање корупције, Надзорни одбор Народне скупштине, а можда и тужилаштво. Суштина државе је да институције раде свој посао. Вучић је носилац листе кој и учествује у очигледној куповини гласова. Уколико институције не реагују, знаћемо да је та куповина гласова легална“, закључује Гавриловић.

Није први пут да је Вучић обећао помоћ и повећање за пензионере, што им је касније и исплаћено. То се десило у неколико наврата у последњих година, што је свакако помогло њиховим одавно танким новчаницима које је додатно „појела“ инфлација. Сада су на ред дошли и средњошколци, којима ће бити исплаћена помоћ од 10.000 динара.

Због чега тачно, председник није објаснио, али ће и они добити финансијску помоћ. Она мањина која је пунолетна моћи ће да гласа већ 17. децембра, док су аналитичари оценили да су та средства највише усмерена на њихове родитеље који ће имати право гласа у децембру.

Средњошколац Вук Цветковић нема дилему – ово је куповина гласова и само тако може да се тумачи.

„У моментима када власт слаби, господин Вучић покушава да придобије глас и подршку младих класичном политичком манипулацијом, где кроз финансијска средства привлачи пажњу, која касније може бити искоришћена у две сврхе. Прва, како би се привукли нови гласачи да изађу и гласају за листу коју он подржава, друго – како би се променило или манипулисало мишљење младих гласача који су планирали да гласају против власти“, објашњава Цветковић за Нову.

Коначно, Цветковић је имао и поруку за председника Вучића:

„Поручио бих му да постоје школе у Србији без грејања, професори који годинама раде по уговору и ученици који се плаше да кажу своје мишљење због страха од режима. Док се ове ствари не промене, нећете добити подршку младих коју толико силно желите“, закључује Цветковић.